Ο Ιμάμογλου, η κατακερματισμένη αντιπολίτευση και η μάχη της μαντίλας

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη γειτονική χώρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η πρώτη ανάγνωση της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Εκρέμ Ιμάμογλου έκανε λόγο για «ηρωοποίηση» του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και για μια βεβιασμένη κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εκδικηθεί τον άνθρωπο που τον «ταπείνωσε» μέσα στο σπίτι του. Είχε νικήσει τον εκλεκτό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το 2019. Η ακύρωση των εκλογών και η νέα νίκη του Ιμάμογλου μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ το χάσμα ανάμεσα στους δυο.

Τα πολιτικά πράγματα στην Τουρκία ωστόσο είναι αρκετά περίπλοκα. Κυρίως για τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Αυτή την περίοδο ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης «χτίζει» ένα νέο προφίλ, ωστόσο έχει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια μέχρι να φτάσει εκεί που θέλει. Είναι μέλος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις επόμενες εκλογές. Συνεπώς δεν έχει το χρίσμα που επιθυμεί. Ενώ ακόμα και το σενάριο συλλογής υπογραφών, που του δίνει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος, θα τον έφερνε σε σύγκρουση με το κόμμα του. Η Μεράλ Ασκενέρ, ηγέτιδα του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, δεν επιθυμεί για επικεφαλής των «έξι» της αντιπολίτευσης των Κιλιντσάρογλου. Ωστόσο έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να προσεγγίσει τον Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχο της Άγκυρας.

Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα; Πως αν δεν βρεθεί γρήγορα μια χρυσή τομή η αντιπολίτευση κινδυνεύει να φανεί στα μάτια του τουρκικού λαού ως μια ανομοιογενείς ομάδα που δεν μπορεί συντονισμένα να συμφωνήσει ακόμα και στα στοιχειώδη. Και ο Ταγίπ Ερντογάν να κερδίσει ακόμα περισσότερους πόντους. Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «η μάχη η μεγάλη γίνεται εντός της αντιπολίτευσης. Έχουν ενωθεί για να ανατρέψουν την κυβέρνηση και δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις. Θα έπρεπε, γιατί ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει την προεκλογική του καμπάνια και δεν έχει αντίπαλο αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι περισσότερο στην παρούσα φάση τους βάζει σε μια διαδικασία να τσακώνονται ακόμα περισσότερο μεταξύ τους και να φανούν περισσότερο αναξιόπιστοι παρά να φτάσουν στο σημείο να επιλέξουν έναν κοινό υποψήφιο».

Ο Ερντογάν μπορεί να κερδίσει την προεδρία και να χάσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Θα μπορεί να κυβερνήσει μέσω της έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων, αλλά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά σε μια τέτοια περίπτωση. Αυτό που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα είναι η μάχη της «μαντίλας». Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε ξεκινήσει τη συζήτηση δηλώνοντας πως «έχουμε κάνει λάθη σχετικά με την μαντίλα στο παρελθόν. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω αυτό το θέμα για να σταματήσει να κρέμεται στα χείλια των πολιτικών». Όλοι είχαν θεωρήσει πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε να δείξει στους συντηρητικούς ψηφοφόρους του κόμματος του Ερντογάν ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν αν ο αρχηγός του βρεθεί εκτός παλατιού στις εκλογές του Ιουνίου που έρχονται. Ο Τούρκος πρόεδρος σήκωσε το γάντι και πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε το Σύνταγμα να τροποποιηθεί και να εγγυάται το δικαίωμα στις γυναίκες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στις δημόσιες υπηρεσίες, στο γραφείο στα πανεπιστήμια κλπ. Υπενθυμίζεται πως στην Τουρκία δεν εγείρεται τέτοιο ζήτημα εδώ και χρόνια. Το αν θα στηθούν και άλλες κάλπες πριν ή παράλληλα με τις εθνικές εκλογές είναι ένα επιπλέον «χαρτί» που μπορεί να παίξει ο Ερντογάν στο δρόμο προς τις εκλογές.

Πηγή: skai.gr