Το τρομακτικό «χρέος» του Πούτιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν: Τα βαριά όπλα και οι πυρηνικές απειλές

Του Μίλτου Σακελλάρη 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε την κατάλληλη στιγμή για την Βόρεια Κορέα. Ήρθε ακριβώς όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήθελαν από τα Ηνωμένα Έθνη να τιμωρήσουν τη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν και να της επιβάλλουν περισσότερες κυρώσεις για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Στο σήμερα, ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας μπορεί να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» της άριστης σχέσης του με τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν για να διεκδικήσει να μην επιβληθούν κυρώσεις. Πόσο επικίνδυνο όμως είναι αυτό το «χαρτί» του Κορεάτη προέδρου; Και πόσο μπορεί να επηρέασει τις διεθνείς σχέσεις;

Η συνάντηση των δύο ηγετών και η προϊστορία των σχέσεων

Ήταν 25 Απριλίου του 2019 όταν οι δύο πρόεδροι βρέθηκαν στο Βλαδιβοστόκ. Από τότε μέχρι και σήμερα η αλληλοϋποστήριξη είναι τεράστια. Η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει πως είναι υπέρ της εισβολής στην Ουκρανία. Σήμερα, σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, φαίνεται πως είναι η ώρα ο Πούτιν να ξεπληρώσει το “χρέος” του στον Κιμ Γιονγκ Ουν, παρέχοντας του βαριά όπλα. Κορυφαία προτεραιότητα για τη Βόρεια Κορέα είναι να επισκευάσει ή/και να αντικαταστήσει όλα τα MiG και άλλα μαχητικά, βομβαρδιστικά και μεταφορικά αεροσκάφη που κληροδότησε ο παππούς του Κιμ, ιδρυτής της δυναστείας Κιμ Ιλ Σουνγκ, από το σοβιετικό καθεστώς μετά την εισβολή των Βορειοκορεατών στη Νότια Κορέα τον Ιούνιο του 1950.

Η διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας το 1991 τερμάτισε τη ροή βοήθειας από την πρώην ΕΣΣΔ στη Βόρεια Κορέα. Το πιο άμεσο αποτέλεσμα ήταν ότι η Ρωσία έπαψε να δέχεται το βορειοκορεατικό νόμισμα ως πληρωμή για ένα ευρύ φάσμα αγαθών που χρειαζόταν απεγνωσμένα για να στηρίξει τη φτωχή βορειοκορεατική οικονομία. Γρήγορα, η Βόρεια Κορέα βυθίστηκε σε τρομερή φτώχεια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 2 εκατομμύρια άνθρωποι να πεθάνουν είτε από πείνα είτε από ασθένειες κυρίως κατά τη δεκαετία του 1990.

Κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν- και τότε και σήμερα- πως η Βόρεια Κορέα βίωσε τα χειρότερα δεινά της εξαιτίας της άρνησης της Ρωσίας να δώσει στο καθεστώς όπλα όπως επίσης και μηχανήματα για εργοστάσια, τα οποία σύντομα αναγκάστηκαν να κλείσουν. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ πέθανε στο αποκορύφωμα της κρίσης το 1994, αποφεύγοντας τις ευθύνες για την πείνα των πολιτών του, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν ή καταδικάστηκαν στα «γκούλαγκ» που είχε καθιερώσει στην απαγορευτική, ψυχρή, ορεινή βόρεια περιοχή της χώρας του. Ο γιος του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ήταν το ίδιο σκληρός κατά τη διάρκεια μιας βασιλείας που έληξε με τον θάνατό του τον Δεκέμβριο του 2011 και την άνοδο του κληρονόμου τρίτης γενιάς, Κιμ Γιονγκ Ουν, στην εξουσία.

Με την “δυναστεία των Κιμ” να είναι πιο ισχυρή από ποτέ, και τη χώρα να εξακολουθεί να βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στη φτώχεια, ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις στο σημείο που ήταν πριν από την κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Σε ένδειξη... ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη του Κιμ, πιθανολογείται πως ενδεχομένως να στείλει τρόφιμα και άλλα αγαθά στη Βόρεια Κορέα, ενώ εκτιμάται πως μπορεί να βοηθήσει και τον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό των 1,2 εκατομμυρίων ατόμων.

Οι κοινές απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων

Τόσο ο Βλάντιμιρ Πούτιν όσο και ο Κορεάτης πρόεδρος έχουν κατά καιρούς απειλήσει πως θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Ενώ ο Πούτιν καυχιέται για τη δύναμη των «πυρηνικών του δυνάμεων», ο Κιμ είπε σχεδόν το ίδιο πράγμα σε μια ομιλία της 25ης Απριλίου στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ για τον εορτασμό της 90ής επετείου από την ίδρυση του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού.

Οι δικές του πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να «ενισχύονται τόσο σε ποιότητα όσο και σε κλίμακα, ώστε να μπορούν να εκτελούν σε οποιεσδήποτε καταστάσεις πολέμου», σύμφωνα με την επίσημη αγγλόφωνη έκδοση που κυκλοφόρησε από το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ. Το πιο τρομακτικό είναι ότι ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας ανέφερε πως θεωρεί ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται όχι απλώς ως «αποτρεπτικό μέσο» αλλά «όταν δημιουργείται μια κατάσταση που δεν επιθυμούμε καθόλου σε αυτή τη γη». Μπορεί να χρειαστεί πυρηνική δύναμη «για την αποφασιστική ολοκλήρωση μιας απροσδόκητης δεύτερης αποστολής», είπε, δηλαδή εάν παραβιαστούν «θεμελιώδη συμφέροντα». Με άλλα λόγια, κάθε πρόσχημα μπορεί να... χρησιμοποιηθεί.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κιμ έχει τα πυρηνικά του όπλα στο χέρι. Η Βόρεια Κορέα εκτιμάται πως κατασκεύασε τουλάχιστον 60 κεφαλές, ενώ παρήγαγε περισσότερες από αυτές στην κύρια πυρηνική της εγκατάσταση στο Γιονγκμπιόν, περίπου 60 μίλια βόρεια της Πιονγκγιάνγκ, και σε υπόγειες εγκαταστάσεις σε άλλο σημείο. Ο Κιμ παρήγγειλε την έκτη, πιο πρόσφατη, πυρηνική δοκιμή του Βορρά τον Σεπτέμβριο του 2017 και υποτίθεται ότι θα πραγματοποιήσει μια έβδομη δοκιμή , η οποία βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα με τα όσα επιθυμεί να κάνει στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: skai.gr