Το Λονδίνο παρουσιάζει την στρατηγική του στο Αφγανιστάν

Το Λονδίνο αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη το σχέδιό του για την καταπολέμηση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, που τοποθετούνται στις άκρες των δρόμων στο Αφγανιστάν, τακτική η οποία έχει αποβεί άκρως μοιραία μέσα στο 2009 για τα βρετανικά στρατεύματα.

Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί με 150 εκατ. λίρες (245 εκατ. ευρώ) για τρία χρόνια, τόνισε στον Τύπο βρετανός υπεύθυνος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος συναντήθηκε με τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι κι παρακολούθησε βρετανικά στρατεύματα σε γυμνάσια.

Το 2009 αποδείχθηκε η πλέον αιματηρή χρονιά για τα βρετανικά στρατεύματα (100 νεκροί σε σύνολο 237 από την άφιξη τους στο Αφγανιστάν το 2001) μετά τον πόλεμο στα Φόκλαντς. Το 80% των νεκρών ήταν αποτέλεσμα των αυτοσχέδιων μηχανισμών που είχαν τοποθετηθεί στους αφγανικούς δρόμους.

Τα πρώτα 50 εκατ. του προγράμματος θα διατεθούν για την ειδική εκπαίδευση των οπλιτών και για ένα κέντρο ανάλυσης των μηχανισμών που θα κατάσχονται. Άλλα 10 εκατ. θα διατεθούν για τη στρατολόγηση άλλων 400 ναρκαλιευτών.
Πηγή: skai.gr