Κλείσιμο

Το Ισραήλ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τη Χεβρώνα

``Ακόμα και αν αποδοθεί η Χεβρώνα στους Παλαιστινίους, το Ισραήλ θα συνεχίσει να διαφυλάττει τον τύμβο των Πατριαρχών και την εβραϊκή συνοικία της πόλης``, δήλωσε ο Σαρόν κατά την εβδομαδιαία σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην προεδρία του Συμβουλίου.
Ο Σαρόν δήλωσε ακόμη πως το Ισραήλ προτίθεται να κρατήσει υπό τον έλεγχό του έναν διάδρομο που θα διασφαλίζει μία ``εδαφική συνέχεια`` από τον τύμβο των Πατριαρχών προς το σημαντικό οικισμό της Κίριατ Αρμπα, που συνορεύει με τη Χεβρώνα.
``Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι οι Εβραίοι δεν θα ζουν σε αυτόν τον τόπο!`` αναφώνησε ο Σαρόν και υπογράμμισε τους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς του εβραϊκού λαού με τον τύμβο των Πατριαρχών.
Διευκρίνισε πως τα ``μονόπλευρα μέτρα`` που οραματίζεται για το μέλλον δεν αφορούν την αποχώρηση από αυτόν τον τομέα.
Ιερός τόπος τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους Μουσουλμάνους, ο τύμβος των Πατριαρχών, τζαμί του Ιμπραχίμ για τους Μουσουλμάνους, στεγάζει σύμφωνα με τις δύο θρησκείες τους τάφους των πατριαρχών της Βίβλου, Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ.
Βάσει των όρων μιας συμφωνίας με την Παλαιστινιακή Αρχή, το Ισραήλ αποχώρησε το 1997 από το 80% της Χεβρώνας, διατηρώντας πάντα έναν θύλακο γύρω από τον τύμβο των Πατριαρχών όπου ζουν 600 εβραίοι έποικοι εν μέσω 120.000 Παλαιστινίων, εκ των οποίων άνω των 20.000 σε αυτόν το θύλακο.
Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα της Ιντιφάντα το Σεπτέμβριο του 2000, ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε πρακτικά τον έλεγχο ολόκληρης της πόλης, αν και η παρουσία του έξω από το θύλακο είναι διακριτική.
Πηγή: skai.gr