Το αρχαίο βασίλειο της Πάφου

Νέα στοιχεία για άγνωστες πτυχές του αρχαίου βασιλείου της Πάφου άρχισαν να προκύπτουν από αρχαιολογικό πρόγραμμα, που διεξάγεται στην Παλαίπαφο, υπό την αιγίδα της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αποσαφήνιση της αστικής τοπογραφίας της αρχαίας Πάφου, δηλαδή του διοικητικού-οικονομικού κέντρου, το οποίο είχε ανεγείρει το μνημειακό τέμενος της Κύπριδας Αφροδίτης στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περί τα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ., και συνέχισε να έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ιερού έως την κατάλυση του κράτους των Κινυράδων, που ήταν βασιλείς και συνάμα αρχιερείς της Παφίας θεάς, στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Πτολεμαίο Α\'.

Το δεύτερο έτος της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο λόφο Μαρτσέλλο της Παλαιπάφου, στην κοινότητα Κουκλιών, ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου και έφερε στο φως αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ισχυρού τείχους σε έκταση 40 μέτρων.

Η βάση θεμελίωσης του τείχους έχει σταθερό πλάτος 3,5 μέτρων και διακόπτεται από μνημειακή πύλη κατασκευασμένη από λαξευτούς ισοδομικούς λίθους, η οποία προστατεύεται από πύργο. Η τοπογραφική αποτύπωση των καταλοίπων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τμήμα του ΒΔ βραχίονα αμυντικού έργου, το οποίο είχε ανασκαφεί στη δεκαετία του 1960.

Οι υψομετρικές συντεταγμένες σε συνδυασμό με τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, που άρχισαν να αποκαλύπτονται, όπως προτείχισμα και αντηρίδες, τείνουν να \"\"επιβεβαιώσουν ότι η ανέγερση τείχους στο φυσικό λόφο του Μαρτσέλλο είχε ως στόχο την προστασία ακροπόλεως των Αρχαϊκών και Κλασικών χρόνων.

Η ανάλυση της κεραμικής, η οποία γίνεται παράλληλα με την ανασκαφή, υποστηρίζει μέχρι στιγμής μόνο δύο χρονολογικούς ορίζοντες χρήσης του λόφου. Αρχικά η θέση φιλοξένησε συστάδα τάφων της Ύστερης Εποχής του Xαλκού. Από τον 11ο αιώνα, όμως, οι ταφές μεταφέρονται σε χαμηλότερες πλαγιές, όπως στην Ξερολίμνη και τον Ξυλινό, και απομακρύνονται οριστικά από το λόφο.

Ο δεύτερος χρονολογικός ορίζοντας χρήσης του Μαρτσέλλο ανήκει εξ\' ολοκλήρου στην Εποχή του Σιδήρου, δηλαδή στην εποχή που ανδρώθηκαν τα βασίλεια της Κύπρου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα Παλαιπάφου σχεδίασε και διευθύνει η κ. Μαρία Ιακώβου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας.

Όπως και κατά το 2006, έτσι και φέτος η αποστολή συγκροτήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και Κύπριους φοιτητές αρχαιολογίας, που φοιτούν σήμερα σε μεταπτυχιακά προγράμματα ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων. Συμμετείχαν, επίσης, φοιτητές, που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγών \'\'Έρασμος\'\'.
Πηγή: skai.gr