Τα «αγκάθια» στη συνάντηση Τσαβούσογλου-Λαβρόφ και το ταξίδι-πρόκληση σε Κατεχόμενα

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αττάλεια. Όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα, θα είναι μια από τις δυσκολότερες συνομιλίες Άγκυρας-Μόσχας των τελευταίων μηνών, καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα που διαφωνούν με βασικό το ουκρανικό κι αυτό γιατί η Τουρκία στηρίζει την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Ιδιαίτερα σοβαρό θεωρείται και το ζήτημα των S-400, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το αν η Τουρκία θα ενεργοποιήσει τους πυραύλους μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν. Από την πλευρά της, η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιηθούν, αφού με τον τρόπο αυτό θα άλλαζαν  οι γεωστρατηγικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. 

«Αγκάθι» στις συζητήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να αποτελέσει και η Λιβύη, όπου και η Ρωσία και η Τουρκία έχουν μισθοφόρους σε διαφορετικά στρατόπεδα. 

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα μεταβεί στα Κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους. Θεωρείται δε ταξίδι προετοιμασίας για την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου που αναμένεται να κάνει πολλές ανακοινώσεις, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία βάσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας. 

Στο μεταξύ, ο ακραίος κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι είναι απειλή για την Τουρκία τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ χαρακτήρισε τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρώπης ως «κόμπο». 

«Η Ε.Ε ζήτησε από τη χώρα μας να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και μας απειλεί με κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσής μας. Αυτό είναι μια προχωρημένη απειλή για τη χώρα μας. Επίσης ισχυρίζονται πως η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει στα ζητήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι σχέσεις με την Ε.Ε έχουν γίνει ένας κόμπος». 

Πηγή: skai.gr