Συρία: Βομβαρδισμοί με 22 νεκρούς τούρκους στρατιώτες - Έκτακτη σύσκεψη Ερντογάν

Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να εκτραπεί η σύγκρουση των τουρκικών δυνάμεων με τις δυνάμεις του Μπασάρα αλ Άσαντ στη Συρία μετά τις βαριές απώλειες Τούρκων στρατιωτών στην βορειοδυτική επαρχία της Συρίας Ιντλίμπ.

Εικοσιδύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ από αεροπορική επίθεση των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάλ αλ Ασαντ ανακοίνωσε ο νομάρχης Αντιόχειας.

Ο Τούρκος νομάρχης ζήτησε να μην υπάρξει πανικός ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις. Επανέλαβε ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στην Τουρκία.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιντλίμπ. Στη σύσκεψη που διήρκεσε 2 ώρες συμμετείχε και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Εξάλλου έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με την αρχηγό του Καλού κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ η οποία ακύρωσε την επίσκεψή της στο Μπαλίκεσιρ και επέστρεψε στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το CNN o τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικοινωνία με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν αναφέρθηκαν στο θέμα του Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ οι Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν καθώς η θέση στην οποία είχε αναπτυχθεί τάγμα τους, κοντά στην κωμόπολη Bullion, νότια της Ιντλίμπ, βομβαρδίστηκε από πολεμικά αεροπλάνα. Στην Τουρκία, οι φήμες μιλούν για επίθεση από ρωσικά αεροσκάφη. 

Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolou, κατά το βομβαρδισμό σκοτώθηκαν εννέα στρατιώτες. «Ενοχοποίησε» για την επίθεση το καθεστώς Άσαντ.  Σύμφωνα με το πρακτορείο, ως άμεσα αντίποινα η Άγκυρα «εξουδετέρωσε 1.709 στοιχεία του καθεστώτος στην Ιντλίμπ». 

Τούρκοι πολίτες συγκεντρώθηκαν κοντά στο νοσοκομείο στο Reyhanli μετά από τις αναφορές για πολλούς νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επείγουσα στρατιωτική σύσκεψη για το Συριακό μετά τη νέα αιματοχυσία. Η σύσκεψη ασφαλείας, διήρκεσε δύο ώρες στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του συγκάλεσε και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που επικρίνει σφοδρότατα τον Ερντογάν για την πολιτική του στο Συριακό. 

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους Αμερικανούς για το θέμα. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε νωρίτερα την Πέμπτη την Τουρκία ότι παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία για τη Συρία, στέλνοντας παρανόμως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βάλλοντας με το πυροβολικό της στην Ιντλίμπ για να στηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Πηγή: skai.gr