Κλείσιμο

Σύνοδος για τις κλιματικές αλλαγές

Αρχισαν σήμερα στο Μιλάνο οι εργασίες της 9ης συνόδου του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και σε αυτές θα συμμετάσχουν 4.000 επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι, αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων από 188 χώρες. Γνωστή με το όνομα «Cop9» η σύνοδος αυτή θα έχει ως στόχο την αποτίμηση των προσπαθειών που έχουν καταβάλει μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Αλτέρο Ματεόλι.
Όμως το πιο ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα της ατζέντας των εργασιών είναι η αντίδραση της Ρωσίας στο πρωτόκολλο του Κιότο, που έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 8% μέχρι το 2012 των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν και έχει υπογραφεί μέχρι τώρα από 119 χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές βλαβερών αερίων, δεν είναι ανάμεσα σε αυτές.
Για να ισχύσει το πρωτόκολλο αυτό που ολοκληρώθηκε το 1997 θα πρέπει οι χώρες που το έχουν υπογράψει να εκπέμπουν το 55% των αερίων. Σήμερα το ποσοστό είναι 44,2% και χρειάζεται οπωσδήποτε η υπογραφή της Ρωσίας, αφού η χώρα αυτή ευθύνεται για το 17% των εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει πως η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας τους.
Πηγή: skai.gr