Συνεχίζονται οι ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων από και προς Ηνωμένο Βασίλειο

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα οφείλονται στην παύση ομαλής λειτουργίας του βρετανικού συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας επί περίπου τέσσερις ώρες τη Δευτέρα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Προειδοποιήσεις για καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων που θα διαρκέσουν έως και το τέλος της εβδομάδας απευθύνουν αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες και ειδικοί της αεροπορικής βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα οφείλονται στην παύση ομαλής λειτουργίας του βρετανικού συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας επί περίπου τέσσερις ώρες τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, σταμάτησε να λειτουργεί το αυτόματο σύστημα υποβολής σχεδίων πτήσης, με αποτέλεσμα να επιβληθούν περιορισμοί στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας στο Ην. Βασίλειο, κίνηση που προκάλεσε την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων από και προς βρετανικά αεροδρόμια.

Ο βρετανικός Independent υπολογίζει τον αριθμό των ακυρωθέντων πτήσεων σε 1.200, προσθέτοντας ότι σήμερα το πρωί 200.000 επιβάτες βρίσκονταν σε διαφορετικό αεροδρόμιο από αυτό που είχαν προγραμματίσει να είναι αν η πτήση τους εκτελούνταν στην ώρα της.

Πέρα από τις πτήσεις της Δευτέρας, ακυρώσεις ανακοινώνονται και την Τρίτη, κυρίως για προορισμούς στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους Times, εξετάζεται το ενδεχόμενο το πρόβλημα να οφείλεται σε λανθασμένη υποβολή σχεδίου πτήσης από γαλλική αεροπορική εταιρεία.

Κατά την εφημερίδα, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι στη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας γνωρίζουν τι προκάλεσε το τεχνικό πρόβλημα, αλλά δεν ξέρουν πώς αυτό αδρανοποίησε το αυτόματο σύστημα.

Ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης, εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα στο σύστημα υποβολής σχεδίων πτήσης ήταν τεχνικό και όχι αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.

«Αυτό που θα γίνει τώρα με ένα συμβάν τέτοιου μεγέθους είναι πως θα διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα», συνέχισε ο κ. Χάρπερ, σημειώνοντας ότι θα συνταχθεί μια έκθεση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

«Είναι σχεδόν μία δεκαετία από τότε που είχαμε ένα σημαντικό ζήτημα σαν αυτό. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δε θα συμβεί ξανά», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium, από τα βρετανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν χθες 790 αναχωρήσεις πτήσεων και περίπου 785 αφίξεις - περίπου το 27% όλων των αναχωρήσεων και των αφίξεων αντίστοιχα

Το Χίθροου είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ακυρώσεων, ακολουθούμενο από το Γκάτγουικ και το Μάντσεστερ.
 

Πηγή: skai.gr