Συνεργασία Άγκυρας - Τεχεράνης

Τη στενή συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και τους Ιράν στον τομέα των πληροφοριών για την αντιμετώπιστη των ανταρτών του ΡΚΚ ανακοίνωσε ο αρχηγός του τουρκικού στρατού στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ.

"Με το Ιράν έχουμε κάνει συντονισμένες επιθέσεις. Τις έχουμε σταματήσει εδώ και έναν ή δύο μήνες, αλλά θα τις επαναλάβουμε αν είναι απαραίτητο", δήλωσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Μπασμπούγκ, ο οποίος είναι δεύτερος στην ιεραρχία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Μπασμπούγκ διευκρίνισε πως οι δύο χώρες εξαπέλυσαν φέτος ταυτόχρονες επιθέσεις στα βουνά του βορείου Ιράκ εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του συμμάχου του, του Κόμματος της Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν (PJAK).

Το Φεβρουάριο, ο τουρκικός στρατός είχε εξαπολύσει επιδρομή στο βόρειο Ιράκ που διήρκεσε μία εβδομάδα και είχε στόχο να καταστρέψει στρατόπεδα του PKK. Σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, 240 αντάρτες του PKK και 24 τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση αυτή.

Οι ιρανικές δυνάμεις συγκρούονται συχνά στη μεθόριο με το Ιράκ με αντάρτες του PJAK. Σύμφωνα με αναλυτές, το PJAK, το οποίο μετέχει σε μια συμμαχία κουρδικών ανταρτικών οργανώσεων μαζί με το PKK, διατηρεί βάσεις στο βόρειο Ιράκ απ' όπου επιχειρεί εναντίον του Ιράν.
Πηγή: skai.gr