Συνεντεύξεις Χανίγια και Μεσάαλ

Ο απομακρυνθείς παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια ευχήθηκε μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με τα σύνορα του 1967 ενώ δεσμεύθηκε να σεβαστεί υφιστάμενες συμφωνίες με το Ισραήλ που υπογράφηκαν από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Θα συνεχίσει η κυβέρνησή μου το έργό της τόνισε ο κ. Χανίγια. Οσον αφορά το πρόγραμμά μας, σαφές είναι. Θέλουμε παλαιστινιακό κράτος με τα σύνορα που είχε το 1967 δηλαδή : Γάζα,  Δυτική Οχθη, ανατολική Ιερουσαλήμ, η ΟΑΠ (Οργάνωση Απελευθέρωσης Παλαιστίνης) παραμένει επιφορτισμένη με τις διαπραγματεύσεις) δήλωσε ο κ. Χανίγια μιλώντας από την κατοικία του στη Γάζα.

Επίσης, αρνήθηκε ότι η Χαμάς έκανε πραξικόπημα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζούν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Εναντίον ποιού ακριβώς, εναντίον μας δηλαδή, της νομιμότητας; δήλωσε με νόημα στη γαλλική εφημερίδα.

Τέλος, προέβλεψε ότι μία στρατιωτική επικράτηση της Χαμάς θα διευκολύνει την απελευθέρωση του βρετανού δημοσιογράφου Αλαν Τζόνστον, του BBC, που κρατείται μετά την 12η Μαρτίου στη Γάζα. Θα επανέλθει η ηρεμία, από την άποψη της ασφάλειας,τα πράγματα μετά θα είναι καλύτερα, ανέφερε.

Ο εξόριστος (στη Δαμασκό) ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, δήλωσε μιλώντας στο αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι η ανωτέρω παλαιστινιακή οργάνωση δεν σχεδιάζει να καταλάβει την εξουσία στα Παλαιστινιακά εδάφη, επίσης δεν επισήμανε ότι το πρόβλημα, σήμερα, δεν περιορίζεται μόνον στις σχέσεις της με την Φάταχ.

Αρνούμεθα τον διχασμό του έθνους. Δεν κάνουμε μάχες για να καταλάβουμε την εξουσία. Ολο το πρόβλημα δεν εστιάζεται στις σχέσεις με την Φάταχ και τον αδελφό μας, τον πρόεδρο Αμπου Μάζεν Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι, τούτη την ώρα, η Χαμάς υπερτέρησε από στρατιωτική άποψη ολοκληρωτικά της Φάταχ, σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η απόφαση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να παύσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας αποτελεί μια αδικαιολόγητη κλιμάκωση που θα υποδαυλίσει την ενδοπαλαιστινιακή κρίση, υποστήριξε ο Χομάμεντ Χαμπίμπ, υπαρχηγός των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Οι αποφάσεις που έλαβε ο Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς), η διάλυση της κυβέρνησης και ο ορισμός του Σαλάμ Φαγιάντ στη θέση του πρωθυπουργού, αποτελούν μια αδικαιολόγητη κλιμάκωση που θα περιπλέξει την κατάσταση και θα υποδαυλίσει την ένταση είπε ο Χαμπίμπ, η οργάνωση του οποίου πρόσκειται στη Χαμάς.

Δεν είμαι αισιόδοξος για την εξέλιξη. Η κατάσταση έχει βρεθεί σε αδιέξοδο και δεν βλέπουμε ποια θα μπορούσε να είναι η λύση, συνέχισε.
Πηγή: skai.gr