Στόχος των επιθέσεων η βρετανική μακαριότητα

Νέο μήνυμα που φέρεται να προέρχεται από μέλος της Αλ Κάιντα και δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα ισλαμιστών αναλαμβάνει την ευθύνη για τις χθεσινές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Όπως αναφέρεται στο μήνυμα, «οι επιθέσεις εναντίον βρετανικών στόχων ήταν για να ταράξουν την ηρεμία της Βρετανίας, η οποία πολεμάει το Ισλάμ».
Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο υποστήριξε ότι οι επιθέσεις φέρουν τα σημάδια της Αλ Κάιντα και προειδοποίησε ότι οι τρομοκράτες ενδέχεται να σχεδιάζουν να εξαπολύσουν και άλλες επιθέσεις στην Τουρκία.
«Η καλύτερη αντίδραση είναι να μείνουμε ψύχραιμοι μπροστά στην τρομοκρατία», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν απέκλεισε ενδεχόμενη «ανεπάρκεια» των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών. «Οι υπηρεσίες μας επεξεργάζονται το σύνολο των πληροφοριών που είναι συναφείς με το ζήτημα αυτό. Αναμφίβολα μπορεί να υπήρξε ανεπάρκεια», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Πρεσβείες και ξένες τράπεζες παραμένουν σήμερα κλειστές, ενώ οι κυβερνήσεις πολλών κρατών εξέδωσαν ήδη ταξιδιωτικές οδηγίες για την Τουρκία έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», οι αρχές συνέλαβαν 7 υπόπτους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αναγνωρίσει την ταυτότητα δύο δραστών, τουρκικής υπηκοότητας.
Νεώτερος απολογισμός αναφέρει ότι στις χθεσινές επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 27 άτομα και περισσότερα από 460 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των θυμάτων είναι ο Βρετανός πρόξενος και τρεις Βρετανοί υπάλληλοι του προξενείου.
Σκληρή στάση κατά της τρομοκρατίας προανήγγειλαν ο Τούρκος υφυπουργός Αμυνας Ιλκέρ Μπασμπάγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Πολ Γούλφοβιτς, μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Πεντάγωνο.
Πηγή: skai.gr