Στο προσκήνιο η αντιπαράθεση τουρκικού στρατού - κυβέρνησης

Στο προσκήνιο η αντιπαράθεση τουρκικού στρατού - κυβέρνησης Ερντογάν
«Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υποστηρίζουν πλήρως την ένταξη στην ΕΕ, έχουν όμως και το δικαίωμα να αμυνθούν απέναντι στις επικρίσεις της ΕΕ». Αυτή ήταν η απάντηση του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, στις επικρίσεις αξιωματούχων της ΕΕ αναφορικά με τη «συνήθεια» της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας να διατυπώνει τις θέσεις της επί πολιτικών θεμάτων. «Οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να παραμείνουν μακριά από την πολιτική.... είμαι στρατιώτης και κάνω το καθήκον μου όπως ορίζεται από το σύνταγμα» συνέχισε ο Μπουγιουκανίτ.
Αναφερόμενος στις δραστηριότητες των Ισλαμιστών στην Τουρκία, ο στρατηγός Μπουγιουκανίτ, έκανε λόγο για «αντιδραστικό κίνδυνο», τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον αυτού του κινδύνου.
Πάντως, ο στρατηγός Μπουγιουκανίτ άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης Ερντογάν λέγοντας «ότι ορισμένοι που κατέχουν ψηλά αξιώματα ζητούν επίμονα να αναθεωρηθεί το περιεχόμενο του όρου κοσμικό κράτος».
Ο Μπουγιούκανιτ αναφέρθηκε και στην «κατάπαυση» του πυρός» που ανακοίνωσε το ΡΚΚ και έκανε λόγο για «δήθεν κατάπαυση του πυρός». Ο τούρκος στρατηγός υπογράμμισε ότι «ο αντιτρομοκρατικός αγώνας θα συνεχιστεί έως ότου δεν μείνει ούτε ένας ένοπλος τρομοκράτης» και επεσήμανε πως «οι τρομοκράτες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη».
Πηγή: skai.gr