Σθεναρή στάση και ελιγμοί από το Ιράν

Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδείξουν θάρρος και να αποχωρήσουν από το Ιράκ.

Η μόνη λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ είναι να επιδείξουν θάρρος, να παραδεχθούν τα λάθη που έχουν διαπράξει και να αποχωρήσουν από τη χώρα, τόνισε ο Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της επετείου της κήρυξης του πολέμου ΙράνΙράκ, το 1980.

Απαντώντας στις αμερικανικές κατηγορίες ότι το Ιράν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ και ότι υποστηρίζει τις σιιτικές πολιτοφυλακές, ο ιρανός πρόεδρος τόνισε: Με το να κατηγορούν τους άλλους δε λύνουν τα προβλήματά τους.

Σύμφωνα με τον Αχμαντινετζάντ, το Ιράν δεν προκάλεσε ποτέ κανέναν πόλεμο και ήταν πάντα υπέρ της ειρήνης.

Ομως, η χώρα πρέπει να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τον εαυτό της σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης και να κάνει τον επιτιθέμενο να μετανιώσει για την πράξη του, τόνισε.

Ένα νέο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, τον Γκαντρ (Δύναμη), παρουσίασε το Ιράν στη διάρκεια μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη.

Το βεληνεκές του πυραύλου αυτού είναι 1.800 χιλιόμετρα.

Ο Γκαντρ φαίνεται ότι είναι ένα βελτιωμένο μοντέλο του πυραύλου Σαχάμπ3 βεληνεκούς 1.300 χιλιομέτρων.

Στο παρελθόν, ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι επρόκειτο να αυξήσουν το βεληνεκές του Σαχάμπ3 ως τα 2.000 χιλιόμετρα.

hspace=4Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη ότι ενδεχόμενες νέες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και νέες κυρώσεις κατά του Ιράν θα έχουν αποτέλεσμα.

Οι χώρες αυτές που πιστεύουν ακόμα ότι απαρχαιωμένες μέθοδοι όπως ο ψυχολογικός πόλεμος και οι οικονομικές κυρώσεις θα έχουν αποτέλεσμα και θα εμποδίσουν την τεχνολογική πρόοδο του Ιράν, κάνουν λάθος, αλλά είναι ελεύθερες να κάνουν και πάλι το αποτυχημένο τεστ, τόνισε ο ιρανός πρόεδρος.

Χθες οι μεγάλες δυνάμεις συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για να εξετάσουν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν.

Σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν είναι εξοπλισμένες με τα πιο σύγχρονα όπλα και θα υπερασπιστούν με αποφασιστικότητα τους στόχους του έθνους, τόνισε ο Αχμαντινετζάντ, αναφερόμενος στην επιλογή της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν που εξετάζουν ορισμένες χώρες.

Ο ιρανός πρόεδρος αναχωρεί αύριο για τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες όποιον θα επιχειρούσε μία στρατιωτική επίθεση κατά της χώρας του.

Μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν δεν είναι χτυπάς και φεύγεις. Οποιοσδήποτε εξαπολύσει μία επίθεση (κατά του Ιράν) θα υποστεί σοβαρές συνέπειες, τόνισε ο Χαμενεΐ σε δηλώσεις του που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Είναι η πρώτη φορά που ο ανώτατος ιρανός ηγέτης παρεμβαίνει στο θέμα αυτό από την ημέρα που ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ έκανε λόγο για την πιθανότητα ενός πολέμου κατά του Ιράν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Πηγή: skai.gr