Στάχτη χιλιάδες στέμματα στα Κανάρια Νησιά

Εκατοντάδες κάτοικοι, αλλά και τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, στην Ισπανία, εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης μέσα σε 24 ώρες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών υπηρεσιών Περιβάλλοντος, στο νησί Γκραν Κανάρια, η πυρκαγιά σε ορεινή και δασώδη περιοχή στο κέντρο του νησιού κατέστρεψε περισσότερα από 5.000 στρέμματα.

Η φωτιά δεν απείλησε χωριά. Ωστόσο τέσσερις κάτοικοι και αρκετές δεκάδες κατασκηνωτές απομακρύνθηκαν από την περιοχή τη νύχτα για προληπτικούς λόγους.

Μια άλλη πυρκαγιά στο μικρό νησί Γκομέρα (των Καναρίων) κατέστρεψε 1.000 στρέμματα γης και ανάγκασε τους 60 κατοίκους μικρού χωριού της κοινότητας Βαλιεχερμόσο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο ζεστός και ξηρός καιρός που επικρατεί στο νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα στον Ατλαντικό Ωκεανό και ανοικτά των ακτών του Μαρόκου, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν κατά πολύ τους 30 βαθμούς Κελσίου, είναι επικίνδυνος για φωτιές.

Ωστόσο το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ισπανίας υπογραμμίζει ότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν στα νησιά αυτά και γενικά στην ηπειρωτική Ισπανία, με τις μέγιστες σήμερα να φθάνουν τους 41 και 42 βαθμούς Κελσίου, κυμαίνονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Πηγή: skai.gr