Κλείσιμο

Σερβικές διαμαρτυρίες

Xιλιάδες Σέρβοι από το Κόσοβο πραγματοποίησαν πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι για να καταγγείλουν το υποστηριζόμενο από τη Δύση σχέδιο για ανεξαρτησία της αλβανικής πλειοψηφίας της σερβικής δημοκρατίας.

Με ορισμένα από τα πανό οι διαδηλωτές καλούσαν τη Ρωσία να κάνει χρήση του βέτου της για να μπλοκάρει την πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η πορεία είναι η δεύτερη οργανωμένη διαμαρτυρία σκληροπυρηνικών εθνικιστών έξω από την ευρισκόμενη στο κέντρο του Βελιγραδίου αμερικανική αποστολή τους τελευταίους τρεις μήνες.

Στους σέρβους δημόσιους υπαλλήλους στο Κόσοβο δόθηκε άδεια και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά ώστε όσοι ήθελαν να μπορέσουν να μεταβούν στην πρωτεύουσα για να λάβουν μέρος στη διαδήλωση. Διοργανωτές έκαναν λόγο για ογδόντα λεωφορεία που έκαναν το διάρκειας οκτώ ωρών ταξίδι μεταφέροντας διαδηλωτές.

Η διαδήλωση πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ (ΙCJ) που αποφάνθηκε ότι η Σερβία δεν ευθύνεται για γενοκτονία κατά το βοσνιακό πόλεμο (1992-95). 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος συναντήθηκ στο Βελιγράδι με τον Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα και συζήτησαν τις εξελίξεις σχετικά με το Κόσοβο.

Ο κ. Μορατίνος τόνισε ότι ο ΟΑΣΕ παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις συνομιλίες στη Βιέννη ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα για το καθεστώς του Κοσόβου γιατί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τον οργανισμό. Ζήτησε δε από τη σερβική κυβέρνηση να ακολουθήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση στον νέο γύρο συνομιλιών.

Από την πλευρά του ο κ. Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η λύση στο ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου πρέπει να είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού και να βασίζεται στη διεθνή νομοθεσία και στους κανονισμούς του ΟΗΕ.

Ο κ. Μορατίνος σε συνάντηση που είχε με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και να δοθεί προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr