Ρητορική προκλήσεων: Αλλεργία σε αποκλιμάκωση έντασης με Αθήνα δείχνει η Άγκυρα (vid)

Στο τρίπτυχο νεοθωμανικός αναθεωρητισμός - παραβατική συμπεριφορά και ακραίες προκλήσεις – εμμένει η Άγκυρα επιδεικνύοντας αλλεργία στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Αθήνα. 

Τη διαρκή ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επισήμανε από το Λέσβο ο Πρωθυπουργός

«Εκτός από τη διαχείριση του προσφυγικού, δοκιμαστήκαμε, Αρχηγέ, και από τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας. 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν ότι είναι πάντα έτοιμες να υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε συγκεκριμένα.

«Ελπίζουμε να έχουμε ευχάριστα νέα από τις γεωτρήσεις που κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο» τονίζει από την άλλη ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στο ρεσιτάλ προκλητικότητας επιμένει και το Τούρκος Υπουργός Άμυνας, που ενοχλημένος από την περαιτέρω αμυντική ενίσχυση της χώρας μας, κατέφυγε εκ νέου στις ύβρεις και τη μαύρη προπαγάνδα. 

«Τώρα αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα ξεκίνησαν έναν αγώνα εξοπλισμών. Νομίζουν πως κάνουν κάτι . Έφτασαν στο σημείο αυτό λόγω της ενίσχυσης και της παρότρυνσης των εμπόρων όπλων. Αν έχουν σκοπό και στόχο να κάνουν κάτι στην Τουρκία ή να έχουν υπεροχή , αυτός είναι άδικος κόπος» είπε συγκεκριμένα ο Ακάρ. 

«Η περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και του αποτρεπτικού μηχανισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν τις προτεραιότητες της πολιτικής της ηγεσίας για το 2021 , αδιαπραγμάτευτο στοιχείο της οποίας είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.» τόνισε σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Και οι προκλήσεις συνεχίζονται με τον Ταγίπ Ερντογάν να καμαρώνει για τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς, και την Αθήνα να απαντά με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ενίσχυση των συμμαχιών της

«Με την απόφαση μας να ανοίξει η Αγία Σοφία η Τουρκία, εξάλειψε μια φρικτή περίοδο δεκαετιών και έσπασε τις αλυσίδες που είχαν δέσει την ελεύθερη βούληση της» αναφέρει ο Ερντογάν.

«Στα εθνικά μας θέματα επιδείξαμε αποφασιστικότητα και ψυχραιμία απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Διαφυλάξαμε την κυριαρχία μας, ενεργοποιήσαμε καίριες συμμαχίες και αναδείξαμε τον μείζονα ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.» τονίζει σε κάθε περίπτωση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την ίδια ώρα, τη δυνατότητα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, τορπιλίζει με κάθε ευκαιρία η Άγκυρα, εγείροντας παράλογες αξιώσεις. 

«Για την Συνθήκη της Λωζάνης και την Συνθήκη των Παρισίων η Ελλάδα συνεχίζει αυτή την στάση της και κάνει ένα μεγάλο λάθος μεταφέροντας μεγάλα προβλήματα στο μέλλον.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Σε αντίθεση με τη σταθερή επιθετικότητα προς την Ελλάδα, πάντως, η Τουρκία κατάπιε τη γλώσσα της απέναντι στο ηχηρό άδειασμα του State Department, ως προς τη δήθεν ομάδα αμερικανο-τουρκικής ομάδας εργασίας σχετικά με τους S-400.

«Μετά τις κυρώσεις οι ΗΠΑ μας πρότειναν να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας για να συζητήσουμε το θέμα των S-400, κάτι το οποίο είχαμε προτείνει εμείς. Εμείς φυσικά είμαστε υπέρ  του διαλόγου και ήδη ξεκίνησαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες» είχε αναφέρει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διευκρινίζει αργότερα πως «Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις Αντιμετώπισης των Αντιπάλων των Ηνωμένων Πολιτειών ή για την "εξέταση" των απειλών που θέτει το σύστημα S-400 στα F-35. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων.»

Πηγή: skai.gr