Πτώση για παραδοσιακές δυνάμεις και άνοδος φιλελεύθερων στις ευρωεκλογές

Υποχώρηση των παραδοσιακών κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων και παράλληλη άνοδο των φιλελεύθερων και φανερώνουν οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατανομή εδρών στις ευρωεκλογές, ενώ η ακροδεξιά κέρδισε μεν έδαφος αλλά δεν έκανε το μεγάλο άλμα που ήλπιζε.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χάνει 36 έδρες σε σχέση με τις κάλπες του 2014 και εκτιμάται πως θα περιοριστεί στους 180 ευρωβουλευτές. Ανάλογη είναι η κατάσταση για την συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η κοινοβουλευτική ομάδα της οποίας συρρικνώνεται κατά 33 μέλη και πέφτει στις 152 έδρες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως ήταν χειρότερες και για τις δύο παραδοσιακές δυνάμεις.

Στην πράξη τα δύο παραδοσιακά μπλοκ χάνουν την μεταξύ τους πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά, καθώς ελέγχουν 324 έδρες από τις 751 της Ολομέλειας. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν εταίρους για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τους διορισμούς σε άλλα σημαντικά αξιώματα στις Βρυξέλλες.

Παράγοντας-κλειδί κατά την επόμενη πενταετία θα είναι η ομάδα ALDE των φιλελεύθερων, η οποία εκτιμάται πως θα εκτοξευτεί στις 105 έδρες, αυξάνοντας την εκπροσώπησή της κατά 36 ευρωβουλευτές σε σχέση με την απερχόμενη σύνθεση.

Οι φιλελεύθεροι και κεντρώοι ενισχύονται από το Δημοκρατία Εμπρός του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που αναμένεται να συνεργαστούν και επίσημα μαζί τους.

Ένας ακόμα μετεκλογικός «παίχτης» θα είναι οι Πράσινοι, που αναδεικνύονται τέταρτη δύναμη με 67 έδρες, έναντι 52 που είχαν το 2014.

Εάν τα κόμματα αυτά καταφέρουν να συνεργαστούν, θα σημαίνει πως φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα διατηρήσουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ανακόπτοντας την επίδραση του προεκλογικού ρεύματος προς τον ευρωσκεπτικισμό.

Άνοδος αλλά χωρίς «μπαμ» από την ακροδεξιά

Η ακροδεξιά από την πλευρά της αυξάνει την δύναμή της κατά 21 έδρες, φτάνοντας τους 57 βουλευτές, όμως δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσει να επηρεάσει την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, ειδικά σε περίπτωση που τα μεγαλύτερα μπλοκ καταφέρουν να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Το συγκεκριμένο γκρουπ, γνωστό ως Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, περιελάμβανε στην προηγούμενη Ευρωβουλή τις παρατάξεις της Μαρίν Λε Πεν (Γαλλία), του Ματέο Σαλβίνι (Ιταλία) και του Γκερτ Βίλντερς (Ολλανδία).

Στις 61 έδρες βρίσκονται οι συντηρητικοί εθνικιστές, χάνοντας όμως έδρες έναντι της προηγούμενης πενταετίας.

Θετικό σημείο της διαδικασίας, που ίσως βοήθησε τις ευρώφιλες δυνάμεις, ήταν η συμμετοχή, που εκτιμάται πως άγγιξε ή ξεπέρασε το 50%, ανατρέποντας φθίνουσα πορεία που χρονολογείται απ΄το 1979.

Υπάρχουν και 30 ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν σε οποιαδήποτε από τις ευρω-ομάδες.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών θα μειωθεί σε 705 μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Η Ελλάδα θα παραμείνει στις 21 έδρες, ενώ σε άλλες χώρες θα υπάρξει μικρή αύξηση της εκπροσώπησης.
Πηγή: skai.gr