Πρωθυπουργός και τυπικά ο Μπόρις Τζόνσον και πρώτο μήνυμα στην ΕΕ

Victoria Jones/Pool via AP
Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και τυπικά είναι πλέον ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ του ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην πρώτη ομιλία του ως πρωθυπουργός έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο κ. Τζόνσον εμφανίστηκε αποφασισμένος να διαψεύσει «τους πεσιμιστές, τους αμφισβητίες και τους καταστροφολόγους» και να βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου «χωρίς εάν, χωρίς αλλά».

Είπε ότι «όσοι στοιχηματίζουν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν και το πουκάμισό τους», δηλώνοντας βέβαιος πως μια «νέα και καλύτερη» συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit θα επιτευχθεί, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.

Οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές πως η συμφωνία για τους όρους εξόδου δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί, αλλά ίσως μπορούν να ξανασυζητούν την πολιτική δήλωση για την μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Ο κ. Τζόνσον Έκανε λόγο για ένα «θερμό και στενό συνεταιρισμό» με τους Ευρωπαίους, αλλά τόνισε ότι «στην απίθανη περίπτωση» που οι Ευρωπαίοι αρνηθούν να διαπραγματευτούν η Βρετανία θα είναι έτοιμη σε όλους τους τομείς για το no deal, το οποίο εκτίμησε ότι δε θα είχε τόσο σοβαρές συνέπειες όσο ισχυρίζονται κάποιοι.

«Θα προετοιμαστούμε όχι γιατί θέλουμε αυτή την κατάληξη, αλλά επειδή αυτό λέει η κοινή λογική», σημείωσε ο νέος πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε ότι δε θα αποδεχθεί το αποκαλούμενο backstop ως έσχατη λύση αποφυγής των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι δε θα υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι «γιατί σε καμία περίπτωση δε θέλουμε αυτούς τους ελέγχους».

Πρόσθεσε ότι «πλήρως αποφασισμένοι» και «αλλάζοντας το δίσκο» της «αβάσιμης αυτο-αμφισβήτησης» των τελευταίων τριών ετών, οι Βρετανοί θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του Brexit. Σημείωσε ότι σε περίπτωση 'no deal η χώρα θα μπορεί να βασιστεί και στα 39 δισεκατομμύρια λίρες του διαζυγίου με την ΕΕ που προφανώς δε θα καταβληθούν.

Είπε ότι αυτό που έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και του κόσμου δεν είναι η απόφαση για Brexit αλλά η αδυναμία λήψης αποφάσεων για την υλοποίησή του.

«Μην υποτιμάτε αυτή τη χώρα και την αποφασιστικότητά μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Τζόνσον εντός και εκτός Βρετανίας. «Καθώς πλησιάζει το Brexit είναι ώρα να δούμε όχι τα ρίσκα αλλά τις ευκαιρίες που είναι ενώπιον μας», συμπλήρωσε.

Παρείχε δε εγγύηση στα 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους στη χώρα, λέγοντας ότι πρέπει να αισθάνονται απόλυτη σιγουριά.

Ως προς θέματα εσωτερικής πολιτικής μίλησε για προσλήψεις αστυνομικών, ενίσχυση χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία, την κοινωνική περίθαλψη και την παιδεία, για κίνητρα σε επενδυτές, για αλλαγές στη φορολογία, για υποδομές και ταχεία ευρυζωνική σύνδεση σε όλη τη χώρα, για μέτρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την προστασία των ζώων.

«Αυτή είναι η δουλειά που θα αρχίσει άμεσα πίσω από τη μαύρη πόρτα [της Ντάουνινγκ Στριτ]», είπε ο πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη
για τις αλλαγές που θέλει να δει.

Κατά την άφιξη στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ το υπό αστυνομική συνοδεία αυτοκίνητο που μετέφερε τον κ. Τζόνσον χρειάστηκε να σταματήσει για λίγα δευτερόλεπτα, καθώς στο δρόμο εμφανίστηκαν ξαφνικά διαδηλωτές υπέρ της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να φτιάξουν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν το όχημα, αλλά απομακρύνθηκαν αμέσως από τους αστυνομικούς.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο