Πρωθυπουργός Εσθονίας: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για όσα κάνει στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταστήσει σαφές στη Ρωσία ότι θα έπρεπε να πληρώσει υψηλό τίμημα εάν κινηθεί κατά της Ουκρανίας, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, προτρέποντας τη «Γηραιά Ήπειρο» να συμφωνήσει γρήγορα για το πώς θα αποτρέψει τη Μόσχα.

Η αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας και στις δύο πλευρές ακολουθεί τις εβδομάδες αυξανόμενης έντασης που έκαναν εμφανή τον κίνδυνο πολέμου μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών χωρών, παρόλο που η Μόσχα αρνείται επιθετική πρόθεση.

«Συμμεριζόμαστε την ανησυχία για τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση γύρω από τα ουκρανικά σύνορα», είπε ο Κάλλας σε συνέντευξή του μετά τη συνάντηση της στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι από την ευρωπαϊκή πλευρά ότι το τίμημα οποιωνδήποτε βημάτων προς την Ουκρανία θα είναι τόσο υψηλό που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα κάνει τη Ρωσία να το ξανασκεφτεί», τόνισε.

Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει τρόπος για την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμφωνήσουν σε έναν «κοινό αποτρεπτικό παράγοντα», επειδή η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, η τρέχουσα έλλειψη κυβέρνησης στη Γερμανία και το γεγονός ότι η Γαλλια πλησιάζει σε προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να είναι η «τέλεια γραμμή αμυνας» για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση που επιθυμεί να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της ΕΕ.

H Κάλλας είπε ότι υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Σημειώνεται πως η Εσθονία έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία και την περασμένη εβδομάδα κάλεσε 1.700 έφεδρους στρατιώτες για μια απροειδοποίητη στρατιωτική άσκηση, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση συρμάτινου φράγματος κατά μήκος 40 χιλιομέτρων των συνόρων της με τη Ρωσία.

«Αν αυτό είναι ένα είδος απειλής που κάποιος έχει στο μυαλό του να χρησιμοποιήσει εναντίον μας, τότε κάνουμε όλες τις προετοιμασίες», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως έως σήμερα δεν υπάρχουν ένδειξης απειλής για τα σύνορα της Εσθονίας ή μεταφοράς μεταναστών προς την Εσθονία μέσω Ρωσίας, είπε ο Κάλλας.

Πηγή: usnews.com