Προτείνει συμμαχία Ρουαγιάλ - Μπαϊρού

Ένα ιστορικό στέλεχος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός Μισέλ Ροκάρ επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν, τάχθηκε υπέρ της πολιτικής συμμαχίας της Σεγκολέν Ρουαγιάλ και του Φρανσουά Μπαϊρού, πρόταση που ανανεώνει τον δημόσιο διάλογο γύρω από μία γαλλική σοσιαλδημοκρατία μελλοντικώς.

Μόλις εννέα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο ευρωβουλευτής Ροκάρ δήλωσε ότι αμφιβάλλει για την εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος που δίνουν οι δημοσκοπήσεις και δίνει προσωπικά αρκετές πιθανότητες νίκης στην ομοϊδεάτισσα του, Ρουαγιάλ.

Κατά τον Ροκάρέκανε δηλώσεις στο τελευταίο φύλλο της Μοντόποιος εκ των ΡουαγιάλΜπαϊρού δεν λάβει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο, πρέπει να καλέσει τους ψηφοφόρους του να υπερψηφίσουν κατά τον τελικό γύρο τον έτερο των δύο συμμάχων.

Εδώ και δύο μήνες οι δημοσκοπήσεις δίνουν τον Σαρκοζί να υπερτερεί στον τελικό γύρο, με ποσοστά που κυμαίνονται από 52% έως και 54% των ψήφων (η Ρουαγιάλ συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις 4648% των ψήφων).

Ο Μπαϊρού πιστώνεται με 1820% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Στη φάση αυτή της εκλογικής διαδικασίας για τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας ο Σαρκοζί πιστώνεται με 2631% των ψήφων, ο Λεπέν με 1316% των ψήφων και η Ρουαγιάλ με 2226% .

hspace=4Μεμονωμένοι δεν μπορούμε να υπερτερήσουμε ούτε του Σαρκοζί, ούτε άλλωστε και του Λεπέν τόνισε ο Ροκάρ.

Η δημόσια πρόσκληση Ροκάρ καταγράφεται στη συνέχεια ταυτόσημων εκκλήσεων δύο πυρήνων του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τα προσωνύμια Σπάρτακος και Γράκχοι που εκτιμάται ότι είναι της σφαίρας πολιτικής επιρροής του Ροκάρ.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η πολιτική πρωτοβουλία Ροκάρ ο Φρανσουά Ολάντ, αρχηγός των Σοσιαλιστών και σύντροφος στη ζωή της Ρουαγιάλ, με δηλώσεις του επισήμανε πως αποκλείεται η συμμαχία μας με οποιοσδήποτε τμήμα της Δεξιάς.

Ας σημειωθεί ότι αντιστρόφως ο Μπαϊρού, πρώην υπουργός Παιδείας, δηλώνει πως θα συνεργαζόταν με ένα αριστερό πρωθυπουργό (των προεδρικών έπονται αμέσως οι βουλευτικές εκλογές), χαιρέτισε δε πάραυτα την πρωτοβουλία Ροκάρ που χαρακτήρισε ευχάριστο νέο, διατυπωμένο από στέλεχος των Σοσιαλιστών, που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στο παρελθόν.
Πηγή: skai.gr