Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Αξίζει να προσπαθήσουμε μαζί με τους Έλληνες να βρούμε λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου εκφράζει δημόσια την άποψη αυτή

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου «εξερευνούν» με τους Έλληνες την πιθανότητα λύσης στη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γράφει σε στήλη του περιοδικού Spectator ο πρόεδρος του λονδρέζικου ιδρύματος Τζορτζ Όσμπορν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας προσθέτει πάντως ότι αναζητείται, τουλάχιστον από την πλευρά του, λύση «ώστε τα γλυπτά να μπορούν να εκτίθενται και στο Λονδίνο και στην Αθήνα, ενώ θησαυροί που τώρα βρίσκονται στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ειδωθούν από νέα κοινά εδώ (στο Λονδίνο)».

Σημειώνει ο κ. Όσμπορν: «Ίσως πετύχουμε ή ίσως όχι, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε».

Στην αναφορά του σχολιάζει ότι τα 'Ελγίνεια Μάρμαρα' «ήταν πάντα αμφιλεγόμενα». Γράφει ότι άλλοι, όπως ο λόρδος Βύρων, θεωρούσαν και θεωρούν ότι δε θα έπρεπε ποτέ να είχαν φύγει από την Ελλάδα, αλλά παράλληλα τα Γλυπτά τα βλέπουμ εκατομμύρια άνθρωποι στο Βρετανικό Μουσείο. Ο ίδιος δηλώνει ότι θεωρεί ζωτικό το ρόλο των Γλυπτών στην αφήγηση της «πλήρους» ιστορίας «της κοινής μας ανθρωπότητας».

Αφήνει επίσης αιχμές κατά του Μπόρις Τζόνσον για την «ανησυχία» που έχει εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός ως προς την προοπτική επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα. Υπενθυμίζει ο κ. Όσμπορν ότι ως φοιτητής ο κ. Τζόνσον είχε ταχθεί με άρθρο του υπέρ της επιστροφής. «Πρέπει να υπάρχουν δύο Μπόρις», σχολιάζει σκωπτικά ο Τζορτζ Όσμπορν.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Τα Νέα αποκαλύπτει πρόταση συμφωνίας για τα Γλυπτά που έχει ρίξει στο τραπέζι ο οργανισμός Parthenon Project, τον οποίο έχει ιδρύσει στο Λονδίνο ο Έλληνας επιχειρηματίας Γιάννης Λέφας.

Η πρόταση προβλέπει την επανένωση όλων των Γλυπτών στο Μουσείο Ακρόπολης και την αποστολή στο Βρετανικό Μουσείο άλλων αρχαιοελληνικών θησαυρών για περιοδικές εκθέσεις, που θα αποφέρουν και οικονομικό όφελος στο λονδρέζικο ίδρυμα.

Προβλέπεται επίσης η σύσταση ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που θα προωθεί τη διακρατική εκπαιδευτική, ερευνητική και πολιτιστική συνεργασία στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας.

Ως προς την ιδιοκτησία, η πρόταση του Parthenon Project είναι να μη θίγεται αυτό το ακανθώδες ζήτημα και να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ότι διαφωνούν, δημιουργώντας ένα πλαίσιο «εποικοδομητικού διαλόγου».

Ελληνική πηγή στο Λονδίνο που παρακολουθεί τις ζυμώσεις σχολίασε πως η πρόταση αυτή θα ικανοποιούσε σε μεγάλο βαθμό την ελληνική πλευρά, αλλά θα ήταν πιο δύσκολο να γίνει δεκτή από τη βρετανική. Πάντως η πρόταση του Parthenon Project έχει τεθεί υπόψη τόσο της Αθήνας όσο και του Βρετανικού Μουσείου.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται πως σε μια τελική συμφωνία δε θα μπορούσε να υπάρχει αναφορά ούτε σε «δάνειο», καθώς απορρίπτεται από την Αθήνα, ούτε όμως και σε «μόνιμη» επανένωση των Γλυπτών, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το νόμο περί Βρετανικού Μουσείου του 1963.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ