Προεδρικές εκλογές στη Χιλή

Ο 60χρονος δεξιός επιχειρηματίας Σεμπαστιάν Πινιέρα προηγείται, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται την Κυριακή στη Χιλή.

Ο Πινιέρα - η περιουσία του οποίου, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, υπολογίζεται ότι φθάνει το 1,2 δις δολάρια - διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, του 67χρονου πρώην προέδρου Εδουάρδο Φρέι και του πρώην σκηνοθέτη Μάρκο Ενρίκες Ομινάμι.

Εάν κερδίσει, θα είναι η πρώτη νίκη της δεξιάς στη Χιλή μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ (1974-1990).

Η σημερινή πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ δεν δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή για δεύτερη τετραετή θητεία, παρότι η δημοτικότητά της βρίσκεται στα ύψη.

Τα στοιχεία των προεκλογικών δημοσκοπήσεων κατεδείκνυαν ότι θα απαιτηθεί και δεύτερος γύρος για να κριθεί το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, καθώς ουδείς εκ των υποψηφίων μοιάζει να είναι σε θέση να συγκεντρώσει ποσοστό ίσο με ή υψηλότερο από 50%.

Ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση στις σχέσεις με το Περού αλλά και την οικονομική κρίση, καθώς το ΑΕΠ της Χιλής συρρικνώθηκε εφέτος λόγω της ύφεσης διεθνώς.
Πηγή: skai.gr