Πολύνεκρες συγκρούσεις

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στη μεθόριο του Τσαντ με το Σουδάν από επιθέσεις των σουδανών φιλοκυβερνητικών ενόπλων Τζαντζουίντ, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η UNHCR διευκρίνισε ότι την περασμένη εβδομάδα οι αρχές του Τσαντ ανακοίνωσαν έναν πρώτο υπολογισμό που έκανε λόγο για τουλάχιστον 65 νεκρούς από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 31 Μαρτίου σε δύο χωριά στο ανατολικό Τσαντ, τα Τιέρο και Μαρένα, όπου ζουν περίπου 8.000 άνθρωποι.

Ο νέος απολογισμός έγινε κατόπιν επίσκεψης ομάδας μελών υπηρεσιών του ΟΗΕ στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή την Κυριακή. Η κατάσταση που επικρατούσε εκεί, ήταν σύμφωνα με αξιωματούχο της UNHCR, τρομερή.

\"Ο αριθμός των νεκρών είναι κατά πολύ υψηλότερος από αυτό που υπολογιζόταν αρχικά. Οι νεκροί υπολογίζεται τώρα ότι κυμαίνονται μεταξύ των 200 και 400. Επειδή οι περισσότεροι από τους νεκρούς ετάφησαν εκεί όπου βρέθηκαν τα πτώματά τους --συχνά σε κοινούς τάφους λόγω του μεγάλου αριθμού τους--- μπορεί να μη μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό τους\", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Ρον Ρέντμοντ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των τραυματιών από τις αιματηρές επιδρομές των Τζαντζαουίντ ανέρχεται σε περίπου 80.

Στα δύο χωριά υπήρχαν πτώματα σε αποσύνθεση, σπίτια που είχαν καεί και καταρρεύσει εντελώς και φοβερή δυσωδία από τα πτώματα ζώων σε αποσύνθεση, σύμφωνα με την ομάδα του ΟΗΕ που επισκέφθηκε την περιοχή.

Πολλοί από αυτούς που επέζησαν των επιθέσεων της 31ης Μαρτίου, ιδιαίτερα ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, πέθαναν τις επόμενες ημέρες από εξάντληση και αφυδάτωση, συχνά κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν, σύμφωνα με την UNHCR.
Πηγή: skai.gr