«Πολύ ανησυχητική» η κατάσταση του Ναβάλνι – Με ποιους σχετίζεται η ΜΚΟ που τον μετέφερε στο Βερολίνο

«Η κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι είναι πολύ ανησυχητική» ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ο επικεφαλής και ιδρυτής της της ΜΚΟ Cinema for Peace (Κινηματογράφος για την Ειρήνη), Γιάκα Μπίτσιλ, γνωστής κυρίως για τους στενούς δεσμούς της με την ακτιβιστική ομάδα Pussy Riot. 

«Πήραμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα από τους γιατρούς ότι, αν δεν είχε γίνει η επείγουσα προσγείωση στο Ομσκ, θα είχε πεθάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπίτσιλ στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου, όπου νοσηλεύεται ο Ναβάλνι.

Μέσα σε μερικές ώρες, η ΜΚΟ κατάφερε να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια και να ναυλώσει ένα ασθενοφόρο αεροπλάνο για να πετάξει από τη Νυρεμβέργη (νότια Γερμανία) στο Ομσκ της δυτικής Σιβηρίας, όπου νοσηλευόταν σε κώμα ο 44χρονος πρώην δικηγόρος, ένας από τους πιο σθεναρούς επικριτές του Κρεμλίνου στη Ρωσία.

Οι οικείοι του διαβεβαιώνουν πως έπεσε θύμα δηλητηρίασης.

Η Cinema for Peace διαβεβαίωσε πως πραγματοποίησε την «ανθρωπιστική αποστολή» έπειτα από αίτημα δύο μελών της ρωσικής ακτιβιστικής οργάνωσης Pussy Riot, κυρίως του Πιοτρ Βερζίλοφ. Ο τελευταίος είχε νοσηλευθεί επίσης το 2018 στο Βερολίνο, αφού είχε πέσει θύμα απόπειρας δηλητηρίασης στη Ρωσία. Η εν λόγω ΜΚΟ είχε ναυλώσει και τότε ένα ασθενοφόρο αεροπλάνο για να τον μεταφέρει στο Βερολίνο.

Ο Πιοτρ Βερζίλοφ είναι παντρεμένος με την Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, επίσης μέλος των Pussy Riot, η οποία καταδικάσθηκε το 2012 σε φυλάκιση δύο ετών για παράσταση σε καθεδρικό ναό της Μόσχας.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύεται στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο είχε νοσηλευθεί πριν από δύο χρόνια ο Βερζίλοφ. Το νοσοκομείο Σαριτέ είναι ένα από τα πιο φημισμένα στην Ευρώπη.


skai.gr - ΑΜΠΕ