Ζελένσκι: Η Τουρκία απαγορεύει τη διέλευση των ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία θα μπλοκάρει την διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαριστεί τον Ταγίπ Ερντογάν μέσω tweet, δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα απαγορεύσει την διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου.

«Ευχαριστώ τον φίλο μου κ. Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το λαό της Τουρκίας για την ισχυρή υποστήριξή τους. Η απαγόρευση διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντικές σήμερα. Ο λαός της Ουκρανίας δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι στο μήνυμά του. 

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα απέφευγε να πάρει σαφή θέση για το θέμα υποστηρίζοντας ότι ακόμα και εάν επιβάλει απαγόρευση δεν μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πλοίων που επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Νέο βίντεο στο οποίο αναφέρει ότι ο Κίεβο και οι πόλεις – κλειδιά της Ουκρανίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, ανήρτησε νωρίτερα στο Facebook ο Ουκρανός πρόεδρος.

Νωρίτερα και μετά από συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι δυτικοί εταίροι του, θα παραδώσουν νέα όπλα και εξοπλισμούς στην Ουκρανία.

Το Sky News, μετέδωσε επίσης ότι συνολικά 27 χώρες συμφώνησαν να ενισχύουν με οπλισμό τις ουκρανικές δυνάμεις μετά από τηλεδιάσκεψη δωρητών χωρών που οργάνωσε αργά την Παρασκευή ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας.

Ο οπλισμός θα περιλαμβάνει αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, καθώς και πυρομαχικά, αλλά και ιατρικές προμήθειες.

Οι δωρητές θεωρούν ότι η βοήθεια αυτή μπορεί με ασφάλεια να φτάσει στην κατοχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων παρά τις μάχες που διεξάγονται με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής μέχρι και το Κίεβο.

Το Sky News, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αναφέρει πως βοήθεια θα στείλουν ακόμα και χώρες που πριν από την εισβολή είχαν αποφύγει να ενισχύουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Μεταξύ αυτών είναι και χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Πηγή: skai.gr