Σφυροκοπούν το Χάρκοβο οι Ρώσοι - «Χτύπησαν» ψυχιατρικό νοσοκομείο

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν σήμερα ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν τοπικές αρχές.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκοβο, ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων».

«Είναι ένα έγκλημα κατά αμάχων, μια γενοκτονία κατά του ουκρανικού έθνους», έγραψε ο Σινεχούμποφ στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει άμεσα από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά αυτή, σε μια περιοχή όπου έχουν αναφερθεί σφοδρές μάχες από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην «ειδική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει, για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Η αναφερόμενη επίθεση έρχεται σε συνέχεια του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, στην οποία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές, Τετάρτη, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

Η Ρωσία έχει πει ότι θα ερευνήσει το περιστατικό αλλά κάποιοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις αναφορές για την επίθεση αυτή ως «ψευδείς ειδήσεις».

Ο Σινεχούμποφ είπε επίσης ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει περιοχές με κατοικίες στο Χάρκιβ, τη βασική πόλη της περιοχής, 89 φορές σε μία ημέρα αλλά ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τους αμάχους ύστερα από το πλήγμα που δέχθηκε ινστιτούτο με πυρηνικό εργαστήριο.

Όλοι οι ουκρανικοί σταθμοί πυρηνικής ενέργειας λειτουργούν σταθερά αλλά οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια αντιμετωπίζουν «ψυχολογική πίεση» στο έργο τους ύστερα από την κατάληψή του από ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. Σύμφωνα με την ίδια, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλα τα εργοστάσια ήταν αμετάβλητα.

Μια ανάσα από το Κίεβο ο ρωσικός στρατός

Όλο και πιο κοντά στο Κίεβο βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα, όπως ανέφερε και Αμερικανός αξιωματούχος σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο η ρωσική φάλαγγα έχει πλησιάσει ακόμη 5 χλμ.

Όπως μετέφερε και ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ Μίλτος Σακελλάρης λίγο μετά τις 9 το πρωί ήχησαν ξανά οι σειρήνες, ενώ οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα.

Ρωσική ανασύνταξη για επίθεση στο Κίεβο, «βλέπει» το Λονδίνο

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία πιθανώς επιδιώκουν να ανασυνταχθούν και να αναδιαταχθούν ώστε να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις τις προσεχείς ημέρες, εκτιμά το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Στην πρωινή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, το υπουργείο αναφέρει πως αυτές οι νέες επιθέσεις πιθανότατα θα περιλαμβάνουν επιχειρήσεις κατά του Κιέβου.

Διαβάστε live όλες τις εξελίξεις

Δορυφορικές εικόνες καταστροφών στα περίχωρα του Κιέβου

Νέες δορυφορικές εικόνες καταστροφής στα περίχωρα του Κιέβου δημοσίευσε η αμερικανική εταιρία Maxar.

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Πέμπτη, δείχνουν φωτιά σε αποθήκες καυσίμων στη ρωσική βάση Αντόνοφ που ελέγχεται από τους Ρώσους στο Χοστόμεν, ένα βορειοδυτικό περίχωρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Πυκνός μαύρος καπνός φαίνεται να βγαίνει από τις κατεστραμμένες αποθήκες.

Οι εικόνες δείχνουν επίσης καταστροφές σε συγκροτήματα διαμερισμάτων στην Μποροντιάνκ, μια πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου. Το CNN μεταδίδει ότι αυτά τα διαμερίσματα καταστράφηκαν από αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας.

Άλλη δορυφορική εικόνα σε αποθήκη κοντά στα όρια του Κιέβου στη Σογιάνκα να έχει παραδοθεί στις Φλόγες.

Στο Τσερνίχιβ που είναι περίπου 130 χιλιόμετρα από το Κίεβο, καταστράφηκε σουπερμάρκετ.

«Έπεσε» η βόρεια πύλη εισόδου στη Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Διαβάστε live όλες τις εξελίξεις

Τις πόλεις Ντίπνρο και Λουτσκ χτύπησαν για πρώτη φορά οι Ρώσοι

Στο στόχαστρο των ρωσικών επιδρομών βρέθηκαν για πρώτη φορά σήμερα οι πόλεις Ντίπρο και Λουτσκ στην Ουκρανία.

Ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του στο Ντίπρο, σύμφωνα με τις Ουκρανικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης (SES).

«Γύρω στις 6:10 πμ… έγιναν τρεις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη, χτυπώντας ένα νηπιαγωγείο και ένα κτίριο με διαμερίσματα» ανακοίνωσαν οι SES. Επίσης χτυπήθηκε εργοστάσιο παπουτσιών με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ