«Πόλεμος» Δύσης- Ρωσίας για τις συγκρούσεις στην Αφρική και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δριμεία επίθεση κατά της Ρωσίας εξαπέλυσαν την περασμένη Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Βρετανία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με Bloomberg, κατηγόρησαν τους Ρώσους μισθοφόρους ότι λειτουργούσαν παράλληλα με τις δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και παραβίασαν αρκετά ανθρώπινα δικαιώματα αμάχων, θέτοντας σε κίνδυνο την Ειρήνη στην περιοχή. Από την πλευρά της η Ρωσία έσπευσε να αρνηθεί τις κατηγορίες και κατήγγειλε τα δυτικά έθνη πως κάνουν «αντι- ρωσική» καμπάνια!

Όλα έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπου ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Mankeur Ndiaye εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την «στρατιωτική αντεπίθεση των δυνάμεων ασφαλείας τις χώρας με άλλες δυνάμεις» ενάντια στον συνασπισμό των ομάδων των επαναστατών.

Ο Ndiaye στάθηκε και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα τον αριθμό των επιθέσεων με χρήση σεξουαλικής βίας, αναφέροντας πως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν πέντε φορές υψηλότερος από τον αριθμό που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Όπως τόνισε το Bloomberg , η Ρωσία έχει στρατεύματα στην Κεντροαφρικανική δημοκρατία, τα οποία προχωρούν σε «εκπαίδευση» κατόπιν πρόσκλησης της κεντρικής κυβέρνησης.  Μια πρόσφατη έκθεση προς το συμβούλιο από Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες προχώρησε στην έντονη «κριτική στις δυνάμεις» για τις – άνευ προηγουμένου- απειλές και τα επιθετικά περιστατικά, τα οποία στοχεύουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.  

Από την πλευρά του αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Richard  αναφέρθηκε στην έκθεση του Γκουτιέρες και στάθηκε στην αύξηση κατά 28%  των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και του διεθνούς δικαίου, εκφράζοντας την «βαθειά ανησυχία των ΗΠΑ για την στοχοποίηση των πολιτών».

Η πλούσια σε ορυκτά Κεντροαφρικανική  Δημοκρατία αντιμετώπισε θανατηφόρες διαθρησκευτικές και διακοινοτικές μάχες από το 2013. Τον Φεβρουάριο του 2019 υπεγράφη συμφωνία ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης και 14 αντάρτικων ομάδων.
 

Πηγή: Bloomberg