Ποιος θα πάει για ψωμί σήμερα;

Κόλαφο αποτελεί για το Ισραήλ η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ερεύνησε τον τρόπο που έδρασαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Η έκθεση εξέτασε τις συνθήκες θανάτου των 561 από τους συνολικά 1.125 νεκρούς Λιβανέζους και κάνει λόγο για παντελή έλλειψη διάκρισης ανάμεσα σε πολίτες και στρατιώτες κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων από πλευράς Ισραηλινών.

Τριακόσιοι και πλέον από τους 561 θανάτους που εξετάστηκαν είχαν να κάνουν με γυναίκες και παιδιά.

Το τεράστιο αυτό ποσοστό δεν είναι περίεργο, αφού σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο τρόπος που δρούσαν οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα μπορούσε να έχει αντίθετο αποτέλεσμα: μια οποιαδήποτε κίνηση πολίτη, όπως π.χ η επίσκεψη στον φούρνο της γειτονιάς, ή η κίνηση σε δρόμο με μηχανή ήταν ικανή να προκαλέσει το πυρ του ισραηλινού στρατού.

Επιπλέον η ισραηλινή αεροπορία στόχευε αδιακρίτως οχήματα που κινούνταν στους δρόμους χωρίς να την ενδιαφέρει αν αυτά μετέφεραν μαχητές ή πολίτες. Σύμφωνα με την έκθεση το γεγονός ότι \"οι μαχητές της Χεζμπολάχ ήταν δυσδιάκριτοι δεν δικαιολογεί τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις\", οι οποίες δεν έπραξαν σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου, που προϋποθέτει ότι αν υπάρχει αμφιβολία για την διάκριση ενός προσώπου ανάμεσα σε στρατιώτη και πολίτη, οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να του συμπεριφέρονται ως πολίτη.

Ο ισραηλινός στρατός δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να λάβει υπόψη την παρουσία αμάχων κατά τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ, παρά την εμπειρία του σε προηγούμενες συγκρούσεις αλλά και τις συνεχείς αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

\"Το Ισραήλ έδρασε σαν να είχαν εισακουστεί από τους αμάχους οι εκκλήσεις για εκκένωση του βορείου Λιβάνου αν και ήξερε ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να συμβεί.\" είπε μιλώντας στο BBC ο εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Κένεθ Ροθ, προσθέτωντας ότι \"ο ισραηλινός στρατός παρέβλεπε την νόμιμη υποχρέωσή του να διαχωρίζει τους πολιτικούς από τους στρατιωτικούς στόχους. Και το γεγονός ότι προειδοποίησαν δεν νομιμοποιεί τις αδιάκριτες επιθέσεις\".

Σύμφωνα με την έκθεση που έχει τίτλο \"Γιατί πέθαναν: Απώλειες Αμάχων στον Λίβανο κατά τον Πόλεμο του 2006\" η εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ δεν σταμάτησε μόνο στο στρατιωτικό της σκέλος (Ισλαμική Αντίσταση), αλλά επεκτάθηκε αδιακρίτως και στις υπόλοιπα κοινωνικά και πολιτικά ιδρύματα της οργάνωσης.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αντέδρασε δηλώνοντας ότι το Ισραήλ έδρασε νόμιμα κατά την διάρκεια της σύγκρουσης και αμφισβήτησε το γεγονός ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπόρεσε να βρει αποδεικτικά στοιχεία για τις \"ανθρώπινες ασπίδες\", τους αμάχους που χρησιμοποιούσε κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων η Χεζμπολάχ.

Το Παρατηρητήριο πάντως είχε επικρίνει την προηγούμενη εβδομάδα την χρησιμοποίηση αμάχων ως \"ασπίδα\", αν αυτή έγινε, από την λιβανική οργάνωση.
Πηγή: Πηγή:BBC (Επιμέλεια: Άρης Καπαράκης)