Περού: Δικαστής εξετάζει το αίτημα να προφυλακιστεί ξανά η Κέικο Φουχιμόρι

AP

Δικαστής άρχισε να εξετάζει χθες Δευτέρα το αίτημα να προφυλακιστεί εκ νέου η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, η Κέικο Φουχιμόρι, την οποία βαρύνουν υποψίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, την ώρα που το κράτος των Άνδεων ακόμη αναμένει να μάθει το επίσημο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας, που διεξήχθη την 6η Ιουνίου.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 23:00 ώρα Ελλάδας), παρούσης της κυρίας Φουχιμόρι και παρόντων επίσης του συνηγόρου της και του εισαγγελέα αρμόδιου για υποθέσεις διαφθοράς Χοσέ Ντομίνγκο Πέρες, ο οποίος ζητεί να προφυλακιστεί η πολιτικός.

Μολονότι αρχικά προβλεπόταν να διεξαχθεί ψηφιακά, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η ακροαματική διαδικασία εντέλει έγινε διά ζώσης, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης που αποδέχθηκε ο δικαστής, ο Βίκτορ Σουνίγα.

Ο εισαγγελέας Πέρες τάχθηκε εναντίον της ικανοποίησης του αιτήματος αυτού, κρίνοντας ότι η υπεράσπιση απλά ήθελε να πολιτικοποιήσει την υπόθεση, με φόντο την εκλογική αβεβαιότητα. Αρκετές δεκάδες υποστηρικτές της κυρίας Φουχιμόρι συγκεντρώθηκαν εξάλλου μπροστά στο δικαστήριο.

Ο δικαστής έχει τρεις ημέρες στη διάθεσή του για να αποφασίσει· ενδέχεται ωστόσο να προχωρήσει στην έκδοση ετυμηγορίας νωρίτερα.

Ο εισαγγελέας Πέρες ζήτησε τη 10η Ιουνίου να «ανακληθεί» η αποφυλάκιση υπό όρους που απολαύει η υποψήφια και να «προφυλακιστεί εκ νέου».

Της πρόσαψε ότι συναντήθηκε με μάρτυρα στην υπόθεση ξεπλύματος χρήματος που φέρεται να είχε λάβει παράνομα για προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες της. Η κυρία Φουχιμόρι έχει ήδη περάσει 16 μήνες προφυλακισμένη για την υπόθεση αυτή.

Η υποψήφια «παραβιάζει συστηματικά τους κανόνες» που ορίζουν πως οφείλει «να μην επικοινωνεί με τους μάρτυρες» της υπόθεσης, τόνισε ο κ. Πέρες στην ακροαματική διαδικασία, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της «προκλητική».

Η κυρία Φουχιμόρι μπόρεσε να είναι υποψήφια στις εκλογές παρότι εκκρεμεί σε βάρος της η έρευνα για τις δωροδοκίες που φέρεται να έλαβε από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ στη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών της το 2011 και το 2016. Η πολιτικός αρνείται τις κατηγορίες.

Μετά την αποφυλάκισή της τον Μάιο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, της επιβλήθηκε απαγόρευση να βγει από τα σύνορα του Περού και να επικοινωνεί με συγκατηγορούμενούς της ή μάρτυρες στην υπόθεση.

Έπειτα από έρευνα που διενεργούσε επί 28 μήνες, ο εισαγγελέας Πέρες άσκησε δίωξη σε άλλα 41 πρόσωπα για τα κακουργήματα «της σύστασης και συμμορίας, του ξεπλύματος χρήματος, της παρακώλυσης της δικαιοσύνης και της ψευδομαρτυρίας» που φέρονται να διέπραξαν.

Εάν αποτύχει, για τρίτη φορά, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Κέικο Φουχιμόρι, 46 ετών, θα δικαστεί για την υπόθεση, για την οποία η εισαγγελία ζήτησε στα τέλη Μαρτίου να της επιβληθεί ποινή τριάντα ετών κάθειρξης.

Σε περίπτωση νίκης της, θα απολαύει προεδρική ασυλία για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Με βάση την επίσημη καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, ο αντίπαλός της Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, προηγείται με το 50,12% των ψήφων, ή με διαφορά περίπου 44.000 ψήφων.

Το εκλογοδικείο εξετάζει ακόμη τις προσφυγές των υποψηφίων.

Η κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), σήμερα εγκάθειρκτου μετά την καταδίκη του για υποθέσεις διαφθοράς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλώνει πεπεισμένη πως μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Για να ανακοινωθεί η απόφαση του εκλογοδικείου ενδέχεται να χρειαστούν αρκετές ημέρες ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ