Πεκίνο και Βερολίνο κατά του Τραμπ για το μπλόκο χρηματοδότησης στον ΠΟΥ

Την έντονη αντίδραση Πεκίνου και Βερολίνου προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Οργανισμού, όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

“Η απόφαση του Τραμπ θα αποδυναμώσει την παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και θα βλάψει όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ΗΠΑ” δήλωσε η Κίνα.

"Προς το παρόν, η κατάσταση με την πανδημία είναι ζοφερή και βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η κίνηση του Τραμπ θα "εξασθενίσει τις ικανότητες του ΠΟΥ και θα υπονομεύσει την παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας".

"Θα επηρεάσει όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών - ειδικά σε εκείνες με ευάλωτες ικανότητες", είπε. "Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους και να υποστηρίξουν τον ΠΟΥ ώστε να ηγηθεί της διεθνούς μάχης κατά της πανδημίας".

Ο Λιτζιάν επαίνεσε επίσης τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους για τον χειρισμό της πανδημίας, και είπε ότι η οργάνωση "έχει εκτελέσει ενεργά τις ευθύνες της και έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο συντονισμού για την προώθηση της διεθνούς αντιπανδημικής συνεργασίας, η οποία έχει αναγνωριστεί ευρέως και εκτιμάται από την διεθνή κοινότητα."

Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν 400 εκατομμύρια έως 500 εκατομμύρια δολάρια στον ΠΟΥ κάθε χρόνο, δήλωσε ο Τραμπ όταν ανακοίνωσε την απόφασή του, σημειώνοντας ότι η Κίνα "συνεισφέρει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια".

"Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του στέλνοντας ιατρικούς εμπειρογνώμονες στην Κίνα για να αξιολογήσει αντικειμενικά την κατάσταση επί τόπου και να αποκαλέσει την έλλειψη διαφάνειας της Κίνας, η πανδημία θα μπορούσε να περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγο θάνατο", υποστήριξε ο Τραμπ.

Η ενίσχυση του ΠΟΥ αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις, τόνισε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. 

“Η επίρριψη ευθυνών δεν βοηθά. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα. Πρέπει να συνεργαστούμε στενά κατά του COVID-19. Μία από τις καλύτερες επενδύσεις είναι να ενισχυθούν τα Ηνωμένη Έθνη, ειδικά ο υποχρηματοδοτούμενος ΠΟΥ, για παράδειγμα, για την ανάπτυξη και τη διανομή τεστ και εμβολίων” τόνισε ο Μάας στο Twitter.

Πηγή: skai.gr