«Όχι» Τσιάμπι στο νόμο Μπερλουσκόνι

Ράπισμα για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ήταν η άρνηση του προέδρου της Iταλικής Δημοκρατίας Τσιάμπι, να υπογράψει το νομοσχέδιο για την τηλεόραση που είχε ψηφισθεί από τη Βουλή παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.
Το νομοσχέδιο αυτό, που είχε χαρακτηρισθεί «σκάνδαλο», έδινε το δικαίωμα στον κ. Μπερλουσκόνι να διατηρήσει και τα τρία τηλεοπτικά κανάλια που διαθέτει, καταργώντας προηγούμενο νόμο ο οποίος υποχρέωνε τον όμιλο «Μεντιασέτ» να μετατρέψει από το 2004 ένα σταθμό σε δορυφορικό. Επίσης, με άλλα άρθρα αύξανε το ποσοστό και το χρόνο διαφήμισης στην τηλεόραση. Το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο έθετε σε κυρίαρχη θέση την τηλεοπτική αυτοκρατορία του κ. Μπερλουσκόνι, αλλά καθιστούσε απίθανη τη δημιουργία νέου τηλεοπτικού σταθμού στο ιταλικό στερέωμα.
Ο κ. Τσιάμπι, σταθμίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες αρνήθηκε να υπογράψει το νομοσχέδιο, αποστέλλοντας το στη Βουλή για επανεξέταση και νέα έγκριση.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξοργίσθηκε απ` αυτή την άρνηση. Τελικά ο κ. Μπερλουσκόνι, πιεζόμενος και από τους συμβούλους, αποφάσισε να ακολουθήσει μια ήπια πολιτική, αποφεύγοντας τη σύγκρουση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και δηλώνοντας ότι τελικά μπορούν να γίνουν διορθώσεις στο νομοσχέδιο.
Επείγει όμως μέχρι το τέλος του έτους να υλοποιηθεί η ρύθμιση για τον ένα τηλεοπτικό σταθμό της «Μεντιασέτ», που σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο πρέπει να γίνει δορυφορικός το 2004.
Πάντως, η απόφαση του κ. Τσιάμπι ικανοποιεί ένα μεγάλο μέρος της ιταλικής κοινής γνώμης και φυσικά την αντιπολίτευση που ζητούσε την επέμβασή του.
Πηγή: skai.gr