«Όχι» είπαν οι Γάλλοι στο Ευρωσύνταγμα

Πρόκειται για πρωτοφανή στην ιστορία της χώρας αποδοκιμασία, τόσο της κυβερνώσας παράταξης, όσο και της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Στα κόμματα και τις ομάδες που υποστήριξαν το «όχι» επικρατεί τώρα πολύ μεγάλος ενθουσιασμός και ήδη συγκροτούνται οι πρώτες διαδηλώσεις οπαδών του «όχι» στη Γαλλία, σε ένα κλίμα που θυμίζει έντονα την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν τον Μάιο του 1981.
Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση η υπουργός Αμυνας, Μισέλ Αλιό Μαρί, απέδωσε στους πολλούς φόβους των Γάλλων το αποτέλεσμα, ενώ ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Οικονομικών, Ντομικνικ Στρο Σκάν, έκανε λόγο για μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός κ. Ραφαρέν έχει καλέσει τους υπουργούς του στην έδρα της κυβέρνησης, ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ ενδέχεται να ζητήσει τη διάλυση της εθνοσυνέλευσης. Η Μαρίν Λεπέν, κόρη του αρχηγού του Εθνικού Μετώπου, ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Σιράκ, μίλησε για μία «επανάσταση μέσα από τις κάλπες» και για τη «φανταστική διαίρεση» στους κόλπους της γαλλικής κοινωνίας.
Νωρίτερα το απόγευμα, η νομαρχία του Παρισιού ζήτησε από την εταιρία που διαχειρίζεται το μετρό να κλείσει τους σταθμούς των Ηλυσίων και του Ζορτζ Σανγκ, στην πολυτελέστερη περιοχή του Παρισιού, από φόβο μήπως γίνουν επεισόδια.
Απογοήτευση Μπαρνιέ
Η καθαρή απόρριψη από τους Γάλλους του ευρωπαικού Συντάγμστος είναι μια «δοκιμασία» για τη Γαλλία και μια «πραγματική απογοήτευση», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ. «Είναι μια δοκιμασία και μια πραγματική απογοήτευση και για όλους αυτούς που δεσμεύτηκαν με το «ναι» και που παραμένουν περήφανοι για το «ναι» που ψήφισαν» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
«Αυτό το αποτέλεσμα θα κάνει τα πράγματα πιό δύσκολα για τη χώρα μας και για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας» πρόσθεσε ο κ. Μπαρνιέ.
Πηγή: skai.gr