Ρώσοι εισέβαλαν στο προεδρικό γραφείο στην Κριμαία -Έβγαλαν την ουκρανική σημαία

Ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο γραφείο του εκπροσώπου του Προέδρου της Ουκρανίας στην Κριμαία, το οποίο βρίσκεται στη Χερσώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το NEXTA, οι στρατιώτες έσπασαν τις πόρτες του κτηρίου και αφαίρεσαν την ουκρανική σημαία.

Έφυγαν οι Ρώσοι απο την πόλη δίπλα στο Τσερνόμπιλ

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δήμαρχος Yuri Fomichev δήλωσε σε βίντεο που ανέβασε σήμερα Δευτέρα ότι τα στρατεύματα είχαν ολοκληρώσει «τη δουλειά που είχαν να κάνουν» και έφυγαν από την πόλη.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Σάββατο το Σλαβούτιτς και συνέλαβαν και τον δήμαρχο.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση εκατοντάδες ντόπιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους κυματίζοντας σημαίες και οι Ρώσοι απελευθέρωσαν τον δήμαρχο.

Στο Σλαβούτιτς μένουν αρκετοί από τους εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ.

Νέες πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ξέσπασαν νέες πυρκαγιές στη ζώνη όπου βρίσκεται το εν μέρει κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

«Μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη αποκλεισμού, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες», ανέφερε χθες βράδυ μέσω Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Είναι αυτή τη στιγμή αδύνατο να ελεγχθούν και να κατασβεστούν πλήρως οι πυρκαγιές, εξαιτίας της κατάληψης της ζώνης αποκλεισμού από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», επέμεινε η ίδια.

Ανάπτυξη ειδικής αποστολής του ΟΗΕ για τη φύλαξη του Τσερνόμπιλ, ζητεί το Κίεβο

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βέρεστσουκ, κατήγγειλε ότι η κατάσβεση των πυρκαγιών εμποδίζεται από τον ρωσικό στρατό και ραδιενεργά σωματίδια ενδέχεται να διασκορπιστούν στην ατμόσφαιρα εξαιτίας τους.

Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι πρέπει να σταλεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής, κατά την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα.

«Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια, οι ανεύθυνες και αντιεπαγγελματικές ενέργειες του στρατού της Ρωσίας εγείρουν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους», επιχειρηματολόγησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Για αυτό καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ και την ανάπτυξη ειδικής αποστολής» του Οργανισμού, επέμεινε.

Πηγή: skai.gr