Όσα δεν μάθαμε από τη συνάντηση Πούτιν - Κιμ

Η συνάντηση των δύο ηγετών έμοιαζε με τρέιλερ για όσα θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Τα είπανε και τα συμφωνήσανε, αλλά κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Ούτε κοινή συνέντευξη Τύπου υπήρξε ούτε σχετικές γραπτές ανακοινώσεις ακολούθησαν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έμοιαζε με τρέιλερ για όσα θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε «πλήρη και απόλυτη υποστήριξη» στη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν ενώ, ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, υπαινίχθηκε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για διμερή στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία αν και όπως σημείωσε η Μόσχα θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε λίγο περισσότερο από τέσσερις ώρες. Έλαβε χώρα στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή. Όπως σημείωναν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, ο τόπος του «ραντεβού» έχει τη δική του σημασία.

Το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας σε αυτό το σημείο-κλειδί και επέλεξε να ξεναγήσει τον διψασμένο για προηγμένη στρατιωτικοτεχνική τεχνολογία Κιμ Γιονγκ Ουν εντός του πιο σύγχρονου σημείου εκτόξευσης διαστημικών πυραύλων της Ρωσίας, στέλνει ένα επιπλέον μήνυμα προς τη Δύση. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως ο Ρώσος πρόεδρος μοιάζει σαν να λέει «διαθέτω την προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία την οποία μάλιστα θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας... Εάν λοιπόν θελήσω μπορώ να του την προσφέρω».

Τα συμφέροντα των δύο ηγετών έδειξαν να ευθυγραμμίζονται. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν βάφτισε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «ιερό αγώνα της Μόσχας ενάντια στον ιμπεριαλισμό» και ο Ρώσος πρόεδρος άνοιξε τη βεντάλια των... ανταλλαγμάτων τονίζοντας πως «φυσικά, χρειάζεται να συζητήσουμε την οικονομική συνεργασία και ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και την κατάσταση στην περιοχή».

Βλάντιμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στο κοινό τους εχθρό, τη Δύση. Αυτή είναι η αιτία που τους έφερε κοντά, όπως, άλλωστε, και η ανάγκη εξαιτίας της απομόνωσής τους από τη διεθνή κοινότητα. Η Πιονγιάνγκ έχει όπλα και πυρομαχικά και η Μόσχα μπορεί να προσφέρει επισιτιστική κρίση, πετρέλαιο και στρατιωτική τεχνολογία στη Βόρεια Κορέα για να βελτιώσει τα πυρηνικά της όπλα.

Φυσικά η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου παραμένει αναπάντητη. Η Ρωσία πήρε όπλα ή όχι; Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC σημειώνει χαρακτηριστικά: «Υπήρχε λοιπόν συμφωνία για την προμήθεια οπλισμού στη Ρωσία ή όχι; Απλώς, δεν το γνωρίζουμε αλλά, αυτό που είναι ξεκάθαρο, νομίζω, είναι ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τους στενότερους δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα για να στείλει μήνυμα στην Ουάσιγκτον. Ότι μπορεί να είναι υπό πίεση, μπορεί να υπόκειται σε κυρώσεις αλλά ακόμη έχει την ισχύ να δημιουργεί προβλήματα, και μάλιστα μεγάλα προβλήματα για τη Δύση».

Είναι γεγονός ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, 18 μήνες πριν, κι έπειτα το στρατόπεδο των δυτικών δεν επιθυμεί η Ρωσία να έχει επιλογές. Πόσο δε μάλλον συμμάχους και μάλιστα εκείνους που απειλούν να γίνουν η ισχυρότερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, όπως η Βόρεια Κορέα.

Όμως ο Πούτιν έχει διαφορετική άποψη. Επικαλούμενος τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών απαντά με μία ρωσική παροιμία που αναφέρει ότι «το να έχει κανείς παλιούς φίλους είναι καλύτερο από να αποκτά δύο νέους». Έτσι, η Δύση που προσπαθεί να φυλάει τα ρούχα της για να έχει τα μισά βλέπει τη γεωπολιτική τράπουλα να ανακατεύεται εκ νέου αφήνοντας την Ουάσιγκτον να απειλεί με κυρώσεις.

Πηγή: skai.gr