Εκατοντάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Λισαβόνας για να διαμαρτυρηθούν για τη διεξαγωγή συνεδρίου ακροδεξιών που οργάνωσε το πορτογαλικό Nova Ordem Social, με τη συμμετοχή 65 ανθρώπων από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου SANA στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, με τις περισσότερες θέσεις να μένουν τελικά άδειες.

Την ώρα του συνεδρίου, ακτιβιστές, κρατώντας πανό με αντιναζιστικά συνθήματα, διαδήλωσαν με τη στήριξη αριστερών κομμάτων.

«Δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτό στη χώρα μας να επιτρέπονται εκδηλώσεις με τη συμμετοχή κινημάτων από διάφορες χώρες που είναι ξενοφοβικά, ρατσιστικά και ανοικτά φασιστικά» είπε στο πρακτορείο Reuters η βουλευτής του κόμματος Αριστερό Μπλοκ Ιζαμπέλ Πίρες.

Η κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, βρέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων εκ μέρους των διοργανωτών της διαμαρτυρίας, καθώς επέτρεψε τη διεξαγωγή του συνεδρίου, με τη συμμετοχή για παράδειγμα του γερμανικού Die Rechte και του γαλλικού Parti Nationaliste Francais.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Μάριο Ματσάντο, ο ηγέτης του Nova Ordem Social, δήλωσε στο Reuters: «Δεν θέλαμε να μείνουμε εκτός ενός διεθνούς κινήματος που εξελίσσεται στην Ευρώπη».

Ο k. Ματσάντο αποφυλακίστηκε το 2017, αφού πέρασε μία δεκαετία στη φυλακή για εγκλήματα, όπως φυλετικές διακρίσεις και παράνομη οπλοκατοχή.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters