Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά

Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέινι, εξέφρασε ανησυχία για την στρατιωτική πολιτική της Κίνας, λέγοντας ότι αντίκειται στους δεδηλωμένους ειρηνικούς στόχους της χώρας. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αυστραλία, ο κύριος Τσέινι επαίνεσε την Κίνα για τον ρόλο της στη συμφωνία με τη Βόρειο Κορέα, αλλά άσκησε κριτική στην στρατιωτική ανάπτυξή της και τις δοκιμές κατά δορυφόρων. Από το Σίδνεϊ μεταδίδει ο Νικ Μπράιαντ.

Η αστυνομία συγκρούσθηκε με διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη του Αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι. Η κυβέρνηση Χάουαρντ αποτελεί σταθερό σύμμαχο του Προέδρου Μπους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Αιτία εθνικής ντροπής γι' αυτούς τους διαδηλωτές. Απαιτούν άμεση αποχώρηση των χιλίων τετρακοσίων Αυστραλών στρατιωτών από το Ιράκ. Κάτι που ο Τζον Χάουαρντ αρνήθηκε περιφρονητικά να πράξει.

Ο Ντικ Τσέινι είναι στενός φίλος του Αυστραλού Πρωθυπουργού, και ιδεολογικά αδελφή ψυχή. Κι ενώ ο Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων, ο Αντιπρόεδρος επαίνεσε τον κύριο Χάουαρντ για την ακλόνητη θέση του.

Η ιδέα ότι οι ελεύθερες χώρες μπορούμε να στρέψουμε την πλάτη μας σε όσα συμβαίνουν, σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, και όποιο άλλο πιθανό κρυσφήγετο τρομοκρατών, αποτελεί επιλογή που απλά δεν γίνεται να ακολουθήσουμε.

Όμως, στην Αυστραλία, αυξάνεται η αντιδημοτικότητα του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Ζακ Σιράκ και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν  για την Έρμπας, αλλά δεν επιβεβαίωσαν τα περί χιλιάδω απολύσεων.

"'Ολες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι" όσον αφορά το Ιράν, απάντησε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι σε σχετική ερώτηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, αρνούμενος να αποκλείσει τη στρατιωτική επιλογή και σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ "οφείλουν να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν" για να εξασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

"Ένα Ιράν που θα έχει πυρηνικό όπλο δεν συνιστά μία πολύ αισιόδοξη προοπτική για οποιονδήποτε", σημείωσε από την Αυστραλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, και υπογράμμισε: "Οφείλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επιτύχουν αυτόν στον σκοπό".

"Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα δια της διπλωματικής οδού", πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος Μπους "δήλωσε ότι θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να το λύσει διπλωματικά. Γι'αυτό εργαζόμαστε με την ΕΕ και ζητούμε κυρώσεις μέσω του ΟΗΕ".

'Όμως ο πρόεδρος γνωστοποίησε επίσης σαφώς ότι δεν έχουμε αποκλείσει καμία επιλογή", σημείωσε ο Τσέινι, αρνούμενος να διευκρινίσει περαιτέρω. "Δεν θα πω περισσότερα. Όπως το έχω πει, κάνουμε ό,τι μπορούμε για μια διπλωματική λύση".

Η πόρτα για διαπραγματεύσεις με το Ιράν παραμένει ανοιχτή, όμως η Τεχεράνη δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, σημείωσε παράλληλα σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, εκφράζοντας επίσης την ικανοποίησή της για την "ενότητα" που δείχνει η διεθνής κοινότητα απέναντι στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

"Από τη μία πλευρά η πόρτα για διαπραγματεύσεις με το Ιράν παραμένει ανοιχτή, όμως από την άλλη πλευρά η νέα έκθεση της ΙΑΕΑ (Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας) δείχνει ότι το Ιράν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του και επομένως πιστεύω θα γίνει αποδεκτό ότι το μονομάτι θα οδηγήσει για άλλη μια φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...", δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο Μέζεμπεργκ της Γερμανίας.

"Το Ιράν οφείλει να απαντήσει στις προσφορές που του έχουν γίνει", κατέληξε η γερμανίδα καγκελάριος, της οποίας η χώρα ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Παράλληλα η Γαλλία προειδοποίησε το Ιράν για τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία του η επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων λόγω της άρνησής του να συμμορφωθεί με την απόφαση 1737 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη συνέχιση των ευαίσθητων πυρηνικών του δραστηριοτήτων, όπως διαπίστωσε η ΙΑΕΑ.

"Η απόφαση 1737 είχε κάποιον αντίκτυπο και η επέκτασή της θα μπορούσε να έχει κι άλλες συνέπειες", έκρινε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ντενίς Σιμονό.

"Κρίνουμε ότι αρμόζει μια επέκταση των κυρώσεων", πρόσθεσε.

Οι κυρώσεις δημιουργούν "στους επενδυτές ή τους οικονομικούς και εμπορικούς παράγοντες που έχουν συναλλαγές με το Ιράν το αίσθημα ότι σήμερα πρέπει αναμφίβολα να είναι πιο προσεκτικοί και να μετριάσουν το ζήλο τους", έκρινε.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr