Όξυνση στις σχέσεις Σερβίας - Κροατίας

Οι διμερείς σχέσεις της Σερβίας με την Κροατία εισέρχονται σε νέα περίοδο κρίσης. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, αντιδρώντας σε πρόσφατη δήλωση του κροάτη ομολόγού του, Στίπε Μέσιτς, ο οποίος κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι υπονομεύει τη συνοχή της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, χαρακτήρισε κακόβουλες και ανακριβείς τις εκτιμήσεις της κροατικής πολιτικής ηγεσίας.

"Η Σερβία, με όλη της τη δύναμη, υποστηρίζει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα κάθε γειτονικού κράτους και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και θα ήταν ανεύθυνο, αν έπραττε το αντίθετο, με δεδομένο ότι, υπερασπιζόμενη την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Κόσοβο", επισήμανε ο Μπόρις Τάντιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας καταδίκασε την πρόθεση του κ. Μέσιτς να επισκεφτεί το Κόσοβο, στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα των Χριστουγέννων για τους Σέρβους. "Η επίσκεψη αυτή, τη συγκεκριμένη ημερομηνία, και με σκοπό, όπως αναγγέλθηκε, να δηλώσει την υποστήριξη της Κροατίας στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, αποτελεί ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της Σερβίας", αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Σερβίας.

Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε ο κ. Τάντιτς και τη συμπεριφορά της κροατικής αντιπροσωπείας στο Διεθνές Δικαστήριο, όπου εξετάζεται η προσφυγή της Σερβίας για το ζήτημα του Κοσόβου.

Ο ισχυρισμός της κροατικής αντιπροσωπείας ότι το σύνταγμα της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας προέβλεπε την απόσχιση και των αυτόνομων περιοχών και όχι μόνο των δημοκρατιών, είναι αναληθείς, σημείωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Τόνισε ακόμη ότι η κροατική πλευρά θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση της απέναντι στη Σερβία και εξέφρασε την ελπίδα πως η συμπεριφορά της δεν αποτελεί πρόθεση για υποβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.
Πηγή: skai.gr