Οι Ρεπουμπλικάνοι απώλεσαν τη Βουλή

Την πλειοψηφία στη βουλή των Αντιπροσώπων κερδίζουν οι Δημοκρατικοί στις αμερικανικές εκλογές, ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται η ψηφοφορία για τον έλεγχο της Γερουσίας. Η διαφορά ψήφων ανάμεσα στους υποψηφίους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία στην «πολιτεία-κλειδί» της Βιρτζίνια ήταν τόσο μικρή κατά τη διάρκεια της νύχτας που θα χρειαστούν ημέρες για να ανακοινωθεί ο νικητής, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει 34 έδρες, κατέχοντας πλέον 237 έδρες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 198. Για τη Γερουσία των 100 μελών, οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει τις έδρες σε Οχάιο, Πενσιλβάνια, Ροντ `Αιλαντ και εκτός από τη Βιρτζίνια πρέπει να κερδίσουν τις έδρες στις πολιτείες του Μισούρι και της Μοντάνα, ώστε να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. (Για να ελέγξουν και τη Γερουσία οι Δημοκρατικοί χρειάζονται να κερδίσουν έξι έδρες).
Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, τα θέματα που επηρέασαν περισσότερο τους ψηφοφόρους ήταν: η διαφθορά στην πολιτική ζωή, το Ιράκ, η τρομοκρατία, τα θέματα υγείας και παιδείας, η οικονομική κατάσταση, το βέτο του προέδρου Μπους για την έναρξη έρευνας στα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα και οι γάμοι των ομοφυλόφιλων.
Ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε τη νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή και εξέφρασε τη βούληση του αμερικανού προέδρου να εργαστεί με την νέα πλειοψηφία στο θέμα του Ιράκ, στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και τη βελτίωση της οικονομίας.
«Το μήνυμα δεν θα μπορούσε να είναι πιό ξεκάθαρο» δήλωσε η επανεκλεγείσα γερουσιαστής της Νέας Υόρκης,Χίλαρι Κλίντον."Είναι καιρός να ακολουθήσουμε μιά νέα πορεία».
Η δημοκρατική βουλευτής Νάνσι Πελόζι, που αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, υποσχέθηκε να εργαστεί για «μια αλλαγή πορείας στο Ιράκ».
Ο Σβαρτσενέγκερ
Στην Καλιφόρνια, ο ρεπουμπλικάνος Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ επανεξελέγη θριαμβευτικά κυβερνήτης εξασφαλίζοντας το 60% των ψήφων έναντι 35% του δημοκρατικού αντιπάλου του, ελληνοαμερικανού Φιλ Αγγελίδη, που παραδέχτηκε την ήττα του. Η νίκη του «Εξολοθρευτή» είναι πολύ σημαντική καθώς η πολιτεία της Καλιφόρνιας θεωρείται ότι ανήκει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Οι αναλυτές αποδίδουν τη νίκη του χαρισματικού Σβαρτσενέγκερ στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα είχε υιοθετήσει αρκετές θέσεις των Δημοκρατικών, όπως ο αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η χρηματοδότηση της έρευνας για τα βλαστοκύτταρα -θέματα που συναντούν την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων. Το γεγονός αυτό έφερε σε δύσκολη θέση τον ελληνοαμερικανό υποψήφιο των Δημοκρατικών, Φιλ Αγγελίδη.
Εκτιμήσεις
Την ελπίδα η κυβέρνηση Μπους να καταλάβει επιτέλους - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει - ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική, ιδίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο πολιτικός επιστήμονας και μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Βερέμης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών για τη Βουλή και το Κονγκρέσο.
«Η κυβέρνηση Μπους τα έχει κάνει πραγματικά μούσκεμα. Είναι γεγονός ότι οι αμερικανοί αντιδρούν επιτέλους. Αργησαν λίγο, αλλά πρέπει να πω ότι ξύπνησαν...» τονίζει ο κ. Βερέμης και εκτιμά ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Μπους είναι αφενός να τα βρει με το Ιράν και αφετέρου να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις πολεμικές πρωτοβουλίες. «... Το μόνο που έχει καταφέρει το Ισραήλ με τον τελευταίο πόλεμο είναι να δώσει μεγαλύτερη αίγλη στους φανατικούς ισλαμιστές.
«Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε αυταπάτες ότι με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στην Γερουσία και στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα αλλάξει κάτι θετικότερο και για τον λαό των ΗΠΑ αλλά και για τους λαούς γενικότερα» εκτίμησε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.
Πηγή: skai.gr