Οι πυρκαγιές στα ξένα ΜΜΕ

Αποκαλούν την Πελοπόννησο κρεματόριο. Ήταν η μέρα που το ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι των πυρκαγιών μετατράπηκε από κυρίως οικολογική καταστροφή σε ανθρώπινη. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία.

Οι ελληνικές σωστικές υπηρεσίες έχουν φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους λόγω της ταχύτητας και έκτασης της φωτιάς. Οι χωρικοί προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά με σωλήνες και κουβάδες, όμως οι προσπάθειές τους ήταν μάταιες.

Ο άνδρας αυτός μας είπε ότι κάποιοι έμειναν χθες το βράδυ. Είδαν πτώματα στο δρόμο, και αναγνώρισαν κάποια από αυτά. Δεν ξέρει πού βρίσκεται ήταν η γυναίκα του.

Η γυναίκα αυτή είπε ότι πέρασε τη νύχτα εκεί μόνη. Δεν είδε κανέναν και δεν μπορούσε να φύγει χωρίς μεταφορικό μέσο.

Ο υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια παντός είδους. Όμως είναι πολύ αργά για τουλάχιστον δέκα ανθρώπους στη Ζαχάρω, στη Δυτική Πελοπόννησο. Προσπάθησαν να διαφύγουν με αυτοκίνητα, αλλά δεν υπήρχε τρόπος.

Κάποιοι απανθρακώθηκαν στα αυτοκίνητά τους, άλλοι κάηκαν ενώ έτρεχαν στα γειτονικά χωράφια.

Οι χωρικοί που ζούσαν στην περιοχή φοβήθηκαν ότι μπορεί να είχαν την ίδια τύχη. Τουλάχιστον δέκα μικρές κοινότητες είναι κυκλωμένες από φωτιά.

Κατά το τελευταίο διήμερο ξέσπασαν πάνω από 130 πυρκαγιές. Η πύρινη κόλαση στη Ζαχάρω θεωρείται εγκληματική πράξη, γιατί επτά πυρκαγιές άρχισαν σχεδόν ταυτόχρονα.
Η οικολογική οργάνωση Γκρίνπις χαρακτήρισε την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Δεν έφθασε όμως στο σημείο να χαρακτηρίσει το κύμα πυρκαγιών περιβαλλοντική τρομοκρατία.

Πολλοί Έλληνες μιλούν για οργανωμένη εμπρηστική εκστρατεία. Όμως η Γκρίνπις θεωρεί ότι πολλές από τις φωτιές άρχισαν από απλή ανοησία.
Πηγή: Πηγή: BBC, Reuters (επιμέλεια Νίκος Σταμπάκης)