Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στη Νέα Ζηλανδία από το 1914 έως σήμερα (pics)

Έναν νεκρό και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων άφησε πίσω της η έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε στη νήσο Γουάιτ στη Νέα Ζηλανδία.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί είναι έντονη και έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές και στο παρελθόν. Χαρακτηριστική η καταγραφή που έκανε το Reuters:

1914: Από έκρηξη στο νησί Γουάιτ έχασαν τη ζωή τους δέκα ανθρακωρύχοι.

Αύγουστος 1938: Το ηφαίστειο στο νησί Γουάιτ εκρήγνυται ανοιχτά του Βόρειου Νησιού.

1953: Μια έκρηξη στο βουνό Ρουαπέχου στο Βόρειο Νησί καταστρέφει σιδηροδρομική γέφυρα λίγο πριν την άφιξη της γραμμής Ουέλλινγκτον – Ώκλαντ. Το τρένο κατέληξε στο ποτάμι και ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 120.

20 Φεβρουαρίου, 1992: Καπνοί και στάχτη ξεκίνησαν να βγαίνουν από το ηφαίστειο της νήσου Γουάιτ ενώ επιστήμονες ήταν έτοιμοι να εισέλθουν σε προγραμματισμένη αποστολή στον κρατήρα του. Το εν λόγω ηφαίστειο χαρακτηρίστηκε στη συνέχεια ως το πιο δραστήριο της Νέας Ζηλανδίας.

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1995: Σε νέα έκρηξη του ηφαιστείου Ρουαπέχου η τέφρα που εκτοξεύθηκε έφτασε τα 10 χιλιόμετρα.

Τρεις ηφαιστειακές κορυφές στο κέντρο του Βόρειου Νησιού, στο βουνό Ρουαπέχου, το βουνό Νγκαουρουχόε και το βουνό Τογκαρίρο, σχηματίζουν ένα τόξο ενεργών ηφαιστείων στην άκρη του Πύρινου στέφανου του Ειρηνικού, αποκαλούμενος και Δακτύλιος της φωτιάς.

Τόνοι τέφρας εκτοξεύονται στον αέρα από την έκρηξη στο νησί Ρουαπέχου το 1995.

Ιούνιος – Ιούλιος 1996: Από ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί Ρουαπέχου, εκτινάσσονται τεράστιες μπάλες φωτιάς μεγάλες όσες ένα αυτοκίνητο, δημιουργώντας προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.

Εντυπωσιακή εικόνα από την έκρηξη στο νησί Ριαπέχου το 1996.

Μάρτιος 2006: Από ηφαιστειακή έκρηξη στο απόμερο νησί Ραούλ, που ανήκει στα νησιά Κερμάντεκ, το μέρος καλύπτεται από ατμούς και τέφρα, που μετατρέπουν μια ολόκληρη λίμνη σε λάσπη. Το νησί βρίσκεται 1.000 χλμ βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Η ηφαιστειακή έκρηξη στη νήσο Ραούλ το 2006.

18 Μαρτίου, 2007: Έκρηξη σε ηφαιστειακό κρατήρα σε λίμνη στο βουνό Ρουαπέχου έχει ως αποτέλεσμα τόνοι λάσπης να μεταφερθούν στην τοπική κοινότητα Τανγκιγουάι.

Τόνοι λάσπης προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στο Τανγκιγουάι το 2007.

Αύγουστος 2012: Το βουνό Τογκαρίρο που ήταν αδρανές για περισσότερο από έναν αιώνα, ενεργοποιείται εκτινάσσοντας βράχια, τέφρα και κομμάτια λάβας.

Ηφαιστειακή τέφρα σκέπασε τα πάντα στις 7 Αυγούστου του 2012 μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στο βουνό Τογκαρίρο.

Πηγή: skai.gr