Ο πρώτος ασθενής με Covid στη Ουχάν ήταν πωλητής σε αγορά ζώων, σύμφωνα με μελέτη

Ο πρώτος ασθενής με Covid στη Ουχάν ήταν πωλητής σε αγορά ζώων, σύμφωνα με μελέτη

Το πρώτο γνωστό κρούσμα Covid-19 ήταν πωλητής σε αγορά ζώων και όχι λογιστής στην κινεζική πόλη Oυχάν, όχι λογιστής που δεν φαινόταν να έχει σχέση με την αγορά, αλλά η περίπτωση του οποίου συνέβαλε στην εικασία ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από εργαστήριο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. 

Η προέλευση του ιού που προκαλεί τον Covid-19 παραμένει μυστήριο και σημαντική πηγή έντασης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια κοινή μελέτη της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φέτος απέκλεισε τη θεωρία ότι ο Covid-19 προήλθε από εργαστήριο, λέγοντας ότι η πιο πιθανή υπόθεση ήταν ότι μόλυνε τους ανθρώπους φυσικά, πιθανώς μέσω του εμπορίου άγριας ζωής.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία του ΠΟΥ πέρασε τέσσερις εβδομάδες μέσα και γύρω από την κεντρική πόλη της Oυχάν με Κινέζους επιστήμονες και ανέφερε σε μια κοινή έκθεση τον Μάρτιο ότι ο ιός Sars-CoV-2 πιθανότατα είχε μεταδοθεί από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω άλλου ζώου, αλλά ότι χρειαζόταν περαιτέρω έρευνα.

Ο λογιστής, ο οποίος πιστεύεται ευρέως ότι ήταν το πρώτο άτομο με Covid-19, ανέφερε ότι τα πρώτα του συμπτώματα εμφανίστηκαν στις 16 Δεκεμβρίου, αρκετές ημέρες αργότερα από ό,τι ήταν αρχικά γνωστό, είπε ο Michael Worobey, επικεφαλής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science την Πέμπτη.

Η σύγχυση προκλήθηκε από ένα οδοντικό πρόβλημα που είχε ένας άνδρας στις 8 Δεκεμβρίου, σημειώνεται στη μελέτη.

«Τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν μετά από πολλαπλά κρούσματα σε εργαζόμενους στην αγορά Χουανάν, καθιστώντας μια γυναίκα πωλήτρια θαλασσινών εκεί το πιο πρώιμο γνωστό κρούσμα, με την έναρξη της ασθένειας στις 11 Δεκεμβρίου», ανέφερε η μελέτη.

Είπε ότι τα περισσότερα πρώιμα συμπτώματα συνδέονταν με την αγορά, συγκεκριμένα με το δυτικό τμήμα όπου ήταν εγκλωβισμένοι σκύλοι ρακούν και παρείχε ισχυρές ενδείξεις για την προέλευση της πανδημίας στην αγορά ζώντων ζώων.

Ο καθηγητής Worobey ήταν ένας από τους 15 περίπου ειδικούς που στα μέσα Μαΐου δημοσίευσαν μια στήλη στο Science απαιτώντας σοβαρή εξέταση της διατριβής ότι ο ιός είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο στη Γουχάν.

Σε αυτό το τελευταίο άρθρο, υποστήριξε ότι η έρευνά του για την προέλευση της επιδημίας «παρέχει ισχυρές ενδείξεις για την προέλευση της πανδημίας στην αγορά ζώων».

Μια προηγούμενη κριτική στη θεωρία της αγοράς ήταν ότι επειδή οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούσαν για περιπτώσεις ύποπτης ασθένειας που συνδέονταν με την αγορά ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου 2019, αυτό θα είχε εισαγάγει μια προκατάληψη που οδήγησε στον εντοπισμό περισσότερων περιπτώσεων εκεί παρά αλλού, Αφού είχε ήδη τραβήξει την προσοχή.

Για να αντικρούσει αυτό το επιχείρημα, ο καθηγητής Worobey ανέλυσε περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από δύο νοσοκομεία πριν από την επισήμανση του συναγερμού. Οι υποθέσεις αυτές συνδέονταν επίσης σε μεγάλο βαθμό με την αγορά, και εκείνες που δεν συνδέονταν, ωστόσο, ήταν γεωγραφικά συγκεντρωμένες γύρω από αυτήν.

«Σε αυτήν την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, τα μισά από τα πρώτα κρούσματα συνδέονται με ένα μέρος που έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου», είπε ο Worobey στους New York Times.

«Γίνεται πολύ δύσκολο να εξηγηθεί αυτό το μοτίβο αν η επιδημία δεν ξεκίνησε από την αγορά».

Ο Peter Daszak, ειδικός σε ασθένειες που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα του ΠΟΥ, είπε ότι ήταν πεπεισμένος από την ανάλυση του καθηγητή Worobey. «Αυτή η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου ήταν ένα λάθος», είπε στους Times.

Ο ΠΟΥ πρότεινε τον περασμένο μήνα μια νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση της πηγής του κορωνοϊού.

Πηγή: Guardian