Ο δικηγόρος του Τάρεκ Αζίζ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο αμερικανικό ανώτατο δικαστήριο για τις συ

Ο ιταλός δικηγόρος του Τάρεκ Αζίζ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφύγει στο αμερικανικό ανώτατο δικαστήριο για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης του ιρακινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και να ζητήσει να μην παραδοθεί στις ιρακινές αρχές.
Σύμφωνα με τον κ. Τζιοβάνι ντι Στέφανο, το αμερικανικό ανώτατο δικαστήριο είναι αρμόδιο στο μέτρο που ο κ. Αζίζ, που κρατείται στο Ιράκ από τον Απρίλιο του 2003, βρίσκεται «στη δικαιοδοσία και τον έλεγχο των ΗΠΑ, όμως από το 2004 υπό τη νόμιμη κηδεμονία της κυβέρνησης του Ιράκ».
Εδώ και τρία χρόνια, ο κ. Αζίζ κρατείται σε άγνωστο σημείο, και έχει τη δυνατότητα να στέλνει πολύ σύντομα μηνύματα στην οικογένεια του. Δεν του έχουν ποτέ απαγγελθεί κατηγορίες, δεν έχει παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή, ούτε μπόρεσε ποτέ να συναντήσει μόνος του έναν δικηγόρο, εξηγεί ο ντι Στέφανο σε ανακοίνωση του στον τύπο που κοινοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, εκτιμώντας ότι αυτό είναι αντίθετο προς το αμερικανικό Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο.
Η προσφυγή του, που υποβλήθηκε την Τετάρτη, δεν είχε ακόμη καταγραφεί επίσημα σήμερα το πρωί. Το δικαστήριο, που δεν εξετάζει παρά μερικές δεκάδες υποθέσεις από τις χιλιάδες που του υποβάλλονται κάθε χρόνο, δεν θα πρέπει να ανακοινώσει αν θα ασχοληθεί ή όχι με την υπόθεση πριν από την έναρξη της προσεχούς του συνόδου, αρχές Οκτωβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr