Στην φυλακισμένη Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης 2023

Η Μοχαμαντί βραβεύεται για τον αγώνα της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους»

Η Ιρανή ακτιβίστρια δημοσιογράφος Ναργκίς Μοχαμαντί βραβεύεται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης 2023, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία. 

Η Μοχαμαντί βραβεύεται με ανώτατη διάκριση για τον αγώνα της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους»

«Ο αγώνας της έχει τεράστιο προσωπικό κόστος. Το ιρανικό καθεστώς την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές και την έχει καταδικάσει συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκιση και 154 μαστιγώματα. Η Μοχαμάντι είναι ακόμα στη φυλακή» αναφέρει η ανακοίνωση της Ακαδημίας. 

Χαιρετίζοντας τη Μοχαμαντί ως «μαχήτρια της ελευθερίας», η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ ξεκίνησε την ομιλία της με τις λέξεις "γυναίκα, ζωή, ελευθερία" στα φαρσί - ένα από τα συνθήματα των ειρηνικών διαδηλώσεων κατά της ιρανικής κυβέρνησης που ξεκίνησαν με τον θάνατο της νεαρής Ιρανής Μαχσά Αμινί , η οποία σκοτώθηκε υπό την επιτήρηση της αστυνομίας ηθών στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, αφού συνελήφθη επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά τη μαντίλα της

Η Μοχαμαντί εκτίει αυτή τη στιγμή ποινές φυλάκισης στην φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, οι οποίες φθάνουν συνολικά τα 12 χρόνια, σύμφωνα με τον οργανισμό Front Line Defenders.

Οι κατηγορίες σε βάρος της περιλαμβάνουν την διασπορά προπαγάνδας σε βάρος του κράτους.

Διαβάστε σχετικά: Αντιδράσεις από το Ιράν για την απονομή του Νόμπελ στην Μοχαμαντί: «Βραβεύτηκε για τις ενέργειές της κατά της εθνικής ασφάλειας»

Η ίδια είναι αναπληρώτρια επικεφαλής του Κέντρου Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μιας μκο που ιδρύθηκε από την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπάντι.

Η Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης και η πρώτη μετά τη Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα, που το 2021 κέρδισε το βραβείο μαζί με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατ. δολαρίων) θα απονεμηθεί στον Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του Σουηδού επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ, με τη διαθήκη του οποίου το 1895 θεσμοθετήθηκαν τα βραβεία.

Πηγή: skai.gr