Θρίαμβος των Εργατικών σε εμβόλιμες εκλογές για βουλευτική έδρα στη Σκωτία

Νέος βουλευτής της περιφέρειας Ρούθεργκλεν και Δυτικό Χάλιφαξ είναι πλέον ο Μάικλ Σανκς των Εργατικών.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία θριάμβευσε στην εμβόλιμη εκλογική διαδικασία για βουλευτική έδρα στη Σκωτία.

Η μέχρι πρότινος κάτοχος της έδρας, η βουλεύτρια του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Μάργκαρετ Φέριερ, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη θέση της λόγω παραβίασης των κανόνων απομόνωσης για φορείς του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του lockdown το 2020.

Νέος βουλευτής της περιφέρειας Ρούθεργκλεν και Δυτικό Χάλιφαξ είναι πλέον ο Μάικλ Σανκς των Εργατικών.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας που έγινε την Πέμπτη δείχνει νίκη του κόμματος του σερ Κιρ Στάρμερ με 58,6% των ψήφων. Η υποψήφια του SNP ήρθε δεύτερη με 27,6%.

Τα αποτελέσματα αυτά συνιστούν μετακίνηση ψήφων από το SNP προς το Εργατικό Κόμμα της τάξης του 20%, γεγονός που σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές επιβεβαιώνει πως οι Εργατικοί οδεύουν πιθανότατα προς μία ευρεία νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2025.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ έκανε λόγο για αποτέλεσμα «σεισμικών» διαστάσεων που δείχνει πως «δεν υπάρχει περιοχή της Βρετανίας όπου δεν μπορούν να νικήσουν οι Εργατικοί».

Στη Σκωτία το οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη η ηγεσία του SNP έχει επίσης ενισχύσει τα δημοσκοπικά ποσοστά των Εργατικών οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν μόνο έναν βουλευτή στη Σκωτία, όπου κάποτε ήταν το κυρίαρχο κόμμα.

Οι γενικότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Εργατικούς να προηγούνται κατά περίπου 20% των Συντηρητικών στην πρόθεση ψήφου. Δημοσκόπηση για λογαριασμό των Times μετά από την ομιλία του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ την Τετάρτη, δίνει στους Εργατικούς 45% έναντι 24% των Τόρις.

Πηγή: skai.gr