«Νίτο» Κορτίσο: Με ελληνικές «ρίζες» ο νέος πρόεδρος του Παναμά

Η εκλογική επιτροπή του Παναμά ανακήρυξε νικητή των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Λαουρεντίνο «Νίτο» Κορτίσο, που επικράτησε, αν και με πολύ μικρότερη διαφορά από ό,τι προβλεπόταν, του υποψηφίου της δεξιάς Ρόμουλο Ρουξ.

Με το 92,51% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, η εκλογική επιτροπή έκρινε ότι η διαφορά δεν ήταν «ανατρέψιμη», παρότι το προβάδισμα του Κορτίσο επί του Ρουξ δεν ξεπέρασε το 2%.

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος έλαβε το 33,08% των ψήφων, έναντι 31,06% του συντηρητικού αντιπάλου του, με τη διαφορά σε απόλυτο αριθμό να μην ξεπερνά τις 40.000 ψήφους, κατά την επιτροπή.

Ο Ρουξ συνεχίζει ως τώρα να μην αποδέχεται την ήττα του. Το αποτέλεσμα που δημοσιοποίησε η εκλογική επιτροπή δεν είναι ακόμα το τελικό. Αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα εντός της ημέρας.

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται σε έναν γύρο στον Παναμά. Νικητής αναδεικνύεται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες από τις ψήφους του εκλογικού σώματος των 2,8 εκατ. ψηφοφόρων.

Με ελληνική καταγωγή

Ο Κορτίσο, 66 ετών, άλλοτε πρόεδρος της Βουλής και επιχειρηματίας, που ανήκει στο Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD), θεωρείτο φαβορί της αναμέτρησης.

Γεννήθηκε στον Παναμά στις 30 Ιανουαρίου 1953. Γονείς του είναι ο ισπανικής καταγωγής, Λαουρεντίνο Κορτίσο και η ελληνικής καταγωγής, Έσθερ Κοέν Κορτίσο, η οποία είναι κόρη ενός Έλληνα μετανάστη.
Σπούδασε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και εργάστηκε στον τομέα των κατασκευών και της κτηνοτροφίας.   

Ήταν υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του προέδρου Μαρτίν Τορίχος (2004-2009) αλλά παραιτήθηκε εξαιτίας των διαφωνιών του με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που είχε υπογραφτεί με τις ΗΠΑ. Υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία να βελτιώσει το σύστημα εκπαίδευσης, να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του κράτους, να φροντίσει η οικονομία να αποκτήσει δυναμισμό και να αγωνιστεί εναντίον της φτώχειας, των ανισοτήτων και της διαφθοράς.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ