Νεκροταφεία τα κινέζικα ορυχεία

6.000 ζωές κόστισαν τα δυστυχήματα σε ορυχεία στην Κίνα το 2004 και άλλες περίπου 1.000 τους πρώτους τρεις μήνες του 2005, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας αντλεί το 70% της ενέργειας που καταναλίσκει από τον άνθρακα που εξορύσσεται από τα ορυχεία, και πολλά ορυχεία προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν τη ζήτηση και να εκμεταλλευθούν τις αυξημένες τιμές του.
Σε μια προσπάθεια μείωσης των φονικών δυστυχημάτων στην πιο επικίνδυνη βιομηχανία ορυχείων στον κόσμο, η Κίνα συνιστά ομάδες επίβλεψης των ανθρακωρύχων.
Περίπου 100.000 ανθρακωρύχοι θα μετατραπούν σε επόπτες ασφαλείας, σε ένα ακόμη μέτρο που λαμβάνεται για την βελτίωση των συνθηκών στην βιομηχανία, μετά τις απολύσεις αξιωματούχων, το κλείσιμο παράνομων επενδύσεων και την απόφαση για νέες επενδύσεις στον τομέα.
«Οι ανθρακωρύχοι θα δημιουργήσουν την δική τους δύναμη επιθεώρησης της ασφάλειας για να εξαλείψουν τον φρικτό κατάλογο αχρείαστων θανάτων στα ορυχεία», αναφέρει η εφημερίδα Ημερησία της Κίνας. «Οι βετεράνοι εργαζόμενοι θα βοηθούν στην προστασία των νεώτερων ή λιγότερο πεπειραμένων», προσθέτει.
Οι επόπτες θα κάνουν καθημερινούς ελέγχους ασφαλείας, θα εκπαιδεύουν τους νέους ανθρακωρύχους και θα έχουν την εξουσιοδότηση να προχωρούν στην εκκένωση οποιουδήποτε ορυχείου αν κρίνουν ότι τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων.
Οι επόπτες αυτοί θα επιβλέπουν περίπου 1 εκατ. ανθρακωρύχους στα 28.000 κινεζικά ορυχεία.
Πηγή: skai.gr