Νέα ρωσική παρέμβαση

Κατά του σχεδίου κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα διασχίζει την Κασπία παρακάμπτοντας τη Ρωσία , τάχθηκε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ντενίσοφ, ζητώντας ταυτόχρονα να μην πολιτικοποιούνται τα ενεργειακά προγράμματα στην περιοχή.

Υπάρχουν σχέδια κατασκευής αγωγού διά μέσου της Κασπίας .Υπάρχουν όμως προβλήματα στην περιοχή αυτή, όπως η σεισμικότητα . Γιατί λοιπόν να γίνει ένας τέτοιος αγωγός , εφόσον υπάρχουν άλλοι τρόποι μεταφοράς πολύ πιο φτηνοί; αναρωτήθηκε ο ρώσος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βρέμια Νοβόστι.

Ο Ντενίσοφ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σχέδιο Ναμπούκο, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση , για την κατασκευή στην Κασπία ως το 2012 ενός αγωγού μήκους 3.300 χιλιομέτρων , για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ρώσο αξιωματούχο, αυτοί που πιέζουν για την κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο δεν κρύβουν ότι ο πρωταρχικός στόχος αυτού του σχεδίου είναι η κατασκευή ενός αγωγού που θα παρακάμπτει τη Ρωσία.

Η Μόσχα δεν αντιτίθεται σε έναν υγιή οικονομικό ανταγωνισμό στον ενεργειακό τομέα, αλλά αυτό είναι άλλο από την προσπάθεια να εξωθήσουν μία χώρα εκτός του σχήματος συνεργασίας για πολιτικούς λόγους τόνισε ο Ντενίσοφ.

Το σχέδιο Ναμπούκο προβλέπει την ετήσια μεταφορά 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου από την Κασπία, γεγονός που θα περιόριζε την εξάρτηση της δυτικής Ευρώπης από τη Ρωσία. Η Ευρωπαική Επιτροπή εκτιμά μάλιστα ότι το 1015% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαική Ενωση θα προέρχεται από την περιοχή της Κασπίας ως το 2025.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας , Γιόζεφ Τασόφσκι για το αξίωμα του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο των Κυβερνητών του ΔΝΤ πρότεινε την υποψηφιότητα του Γιόζεφ Τασόφσκι για το αξίωμα του Γενικού Διευθυντή τονίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου ότι θα εξετάσει όλες τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΔΝΤ, πριν αποφανθεί για την υποψηφιότητα του γάλλου Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ήταν μέχρι τώρα ο μόνος υποψήφιος για την ηγεσία του ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr