Εθνική

Κακοκαιρία «Barbara»: Κομμένη στα δύο η Ελλάδα - Κλειστή η Αθηνών-Λαμίας από τη γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι την Τραγάνα και στα δύο ρεύματα

Όπως αναφέρει η Τροχαία, η κυκλοφορία διεκόπη προληπτικά, καθώς εντός της εθνικής έχουν ακινητοποιηθεί οχήματα που δεν είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες

Κλείσιμο

Νέα ρωσική παρέμβαση

Κατά του σχεδίου κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα διασχίζει την Κασπία παρακάμπτοντας τη Ρωσία , τάχθηκε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ντενίσοφ, ζητώντας ταυτόχρονα να μην πολιτικοποιούνται τα ενεργειακά προγράμματα στην περιοχή.

Υπάρχουν σχέδια κατασκευής αγωγού διά μέσου της Κασπίας .Υπάρχουν όμως προβλήματα στην περιοχή αυτή, όπως η σεισμικότητα . Γιατί λοιπόν να γίνει ένας τέτοιος αγωγός , εφόσον υπάρχουν άλλοι τρόποι μεταφοράς πολύ πιο φτηνοί; αναρωτήθηκε ο ρώσος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βρέμια Νοβόστι.

Ο Ντενίσοφ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σχέδιο Ναμπούκο, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση , για την κατασκευή στην Κασπία ως το 2012 ενός αγωγού μήκους 3.300 χιλιομέτρων , για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ρώσο αξιωματούχο, αυτοί που πιέζουν για την κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο δεν κρύβουν ότι ο πρωταρχικός στόχος αυτού του σχεδίου είναι η κατασκευή ενός αγωγού που θα παρακάμπτει τη Ρωσία.

Η Μόσχα δεν αντιτίθεται σε έναν υγιή οικονομικό ανταγωνισμό στον ενεργειακό τομέα, αλλά αυτό είναι άλλο από την προσπάθεια να εξωθήσουν μία χώρα εκτός του σχήματος συνεργασίας για πολιτικούς λόγους τόνισε ο Ντενίσοφ.

Το σχέδιο Ναμπούκο προβλέπει την ετήσια μεταφορά 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου από την Κασπία, γεγονός που θα περιόριζε την εξάρτηση της δυτικής Ευρώπης από τη Ρωσία. Η Ευρωπαική Επιτροπή εκτιμά μάλιστα ότι το 1015% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαική Ενωση θα προέρχεται από την περιοχή της Κασπίας ως το 2025.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας , Γιόζεφ Τασόφσκι για το αξίωμα του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο των Κυβερνητών του ΔΝΤ πρότεινε την υποψηφιότητα του Γιόζεφ Τασόφσκι για το αξίωμα του Γενικού Διευθυντή τονίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου ότι θα εξετάσει όλες τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΔΝΤ, πριν αποφανθεί για την υποψηφιότητα του γάλλου Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ήταν μέχρι τώρα ο μόνος υποψήφιος για την ηγεσία του ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr