Μπράουν επικρίνει Μπουγκάμπε

Με μποϊκοτάζ απειλεί τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης Αφρικής, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, αν κληθεί να παραστεί σε αυτήν ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Independent, ο Μπράουν κατηγορεί τον Μουγκάμπε ότι \εκμεταλλεύεται τον ίδιο του το λαό\ και ότι \βασανίζει και εκφοβίζει την πολιτική αντιπολίτευση\.

\Αν ο Μουγκάμπε παραστεί στη σύνοδο κορυφής της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου στη Λισσαβώνα, θα υπονομεύσει τη σύνοδο και θα αποσπάσει το ενδιαφέρον από τα σημαντικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν και, υπό τέτοιες συνθήκες, η παρουσία μου δεν θα ήταν κατάλληλη\, γράφει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η Ζιμπάμπουε βιώνει οκταετή οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται από μαζική ανεργία, υπερπληθωρισμό που υπερβαίνει το 6.000% και ελλείψεις τροφίμων.

Η διεθνής κοινότητα αποδίδει την κατάσταση στις πολιτικές του Μουγκάμπε, αλλά εκείνος κατηγορεί τη Δύση ότι επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος συνωμοτώντας με την αντιπολίτευση για να τον ανατρέψει και αποδίδει τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα του στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στα κορυφαία στελέχη του κόμματος του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει στο Μουγκάμπε να ταξιδεύει στο έδαφός της, αλλά η απαγόρευση αναμένεται να αρθεί έτσι ώστε να συμμετάσχει στη σύνοδο, που είναι η πρώτη η οποία διεξάγεται σε αυτό το επίπεδο μετά το 2000.
Πηγή: skai.gr