Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν σήμερα στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης της αντιπολίτευσης με αίτημα τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Συνολικά, «1.074 άνθρωποι συνελήφθησαν για διάφορες παραβάσεις κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, που δεν είχε την άδεια των αρχών, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας» έγινε γνωστό από την αστυνομία της Μόσχας, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από το γραφείο του δημάρχου της Μόσχας, φωνάζοντας «είσαι ντροπή για τη Ρωσία», αφότου υποψήφιοι της αντιπολίτευσης απορρίφθηκαν από τις προσεχείς εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Αστυνομικοί εθεάθησαν να συλλαμβάνουν πολλούς ανθρώπους περιμετρικά του δημοτικού μεγάρου και να τους βάζουν σε περιπολικά και κλούβες. Δημοσιογράφοι του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων μετέδωσαν ότι υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών.

Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει για την καταστολή της κινητοποίησης. Σύμφωνα με τις αρχές, συμμετείχαν περίπου 3.500 διαδηλωτές.


Λιγότερο από μια εβδομάδα έπειτα από μια διαδήλωση με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που σημάδεψαν την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, οι δυνάμεις της τάξης δεν άφησαν αυτή τη φορά καμία δυνατότητα στους διαδηλωτές να συμμετάσχουν σε αυτή τη νέα διαδήλωση, που δεν είχε άδεια από τις αρχές, μπροστά από το δημαρχείο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την απόρριψη ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Σεπτεμβρίου και προμηνύονται δύσκολες για τους υποψηφίους που υποστηρίζουν την εξουσία σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δυσφορίας.

Με τις προσαγωγές, τις ανακρίσεις και τις έρευνες όλη την εβδομάδα σε βάρος ηγετών της ρωσικής αντιπολίτευσης, οι αρχές έδειξαν ξεκάθαρα πως θα απαντήσουν σθεναρά στην αύξηση της αμφισβήτησης τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την μκο OVD-Info, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η αστυνομία προσήγαγε μέχρι τώρα 520 ανθρώπους στο κέντρο της Μόσχας κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης της αντιπολίτευσης.

Προτού καν ξεκινήσει η συγκέντρωση, πολλές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης προσήχθησαν στη διάρκεια του πρωινού όπως ο Ίλια Γιασίν, η Λιουμπόβ Σομπόλ ή ο Ντμίτρι Γκουντκόφ που δήλωσε χθες Παρασκευή ότι το διακύβευμα υπερβαίνει τις δημοτικές εκλογές. «Πρόκειται για το αν, στη σημερινή Ρωσία, είναι δυνατό να ασκεί κανείς νόμιμα την πολιτική», δήλωσε.

Έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί προκαταβολικά στις κατοικίες πολλών αποκλεισμένων υποψηφίων και, την Τετάρτη, ο υπ΄αριθμόν ένα αντίπαλος του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ημερών για παραβίαση των «νόμου για τις διαδηλώσεις».

Είχε προηγηθεί η έναρξη έρευνας για «παρακώλυση της εργασίας της Εκλογικής Επιτροπής» στη Μόσχα κατά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιουλίου. Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να καταλήξουν σε επιβολή ποινών φυλάκισης που φθάνουν τα πέντε χρόνια, φέρνοντας στον νου τις σημαντικές καταδίκες αντιπολιτευόμενων κατά το κίνημα του 2011-2012 εναντίον της επιστροφής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία.

Εκφράζοντας φόβους για μια «επικείμενη μαζική καταστολή» η μκο Διεθνής Αμνηστία επέκρινε από την πλευρά της μια «απροκάλυπτη προσπάθεια των ρωσικών αρχών να εκφοβίσουν την αντιπολίτευση».

Ενόψει της σημερινής συγκέντρωσης η αστυνομία της Μόσχας απηύθυνε προειδοποίηση προς τους πολίτες και, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, πρότεινε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη συγκέντρωση να δώσουν τις ταυτότητές τους, προβλέποντας πολλές συλλήψεις.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκεί Σομπιάνιν, που πρόσκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε πως ετοιμάζονται «σοβαρές προκλήσεις που απειλούν τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων».
 
Αφού γνώρισε απότομη άνοδο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν μειώθηκε μετά την επανεκλογή του για τέταρτη θητεία πέρυσι και οι εκλογές στις αρχές Σεπτεμβρίου προμηνύονται δύσκολες για την εξουσία κυρίως στις μεγάλες πόλεις όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη.

Η υποψηφιότητα περίπου 60 υποψηφίων για τις εκλογές απορρίφθηκε, επισήμως λόγω παρατυπιών στη συγκέντρωση των απαραίτητων υπογραφών για αυτές.

Ανεξάρτητοι υποψήφιοι που αποκλείστηκαν από τις εκλογές κατήγγειλαν εντελώς επινοημένες παρατυπίες και κατηγόρησαν τον δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν ότι θέλει να καταπνίξει την αντιπολίτευση, η οποία ελπίζει ότι θα έχει λόγο στη διαχείριση του κολοσσιαίου προϋπολογισμού της πρωτεύουσας.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της ποιότητας ζωής, η πόλη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει πιο ευνοϊκή στην αντιπολίτευση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

«Η προσφυγή στη βία, προφανώς, επελέγη επειδή θεωρείται πιο αποτελεσματική» υποστηρίζει ο πολιτειολόγος Αντρέι Κολέσνικοφ, σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti. «Είναι αρκετά λογικό, γιατί αν δούμε προς τα πίσω, από το 2012, η εξέλιξη της εξουσίας είναι μόνο προς την καταστολή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ